Spis dig til en bedre væskebalance

Det er vigtigt at få masser af vand i sommervarmen. Hvis du har problemer med at få nok væske, kan du mæske dig i jordbær og minigulerødder

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sommervarmen er det vigtigt, at du indtager rigelige mængder væske, så du opretholder væskebalancen og undgår at dehydrere.

Fødevarestyrelsen anbefaler normalt, at du drikker én til halvanden liter vand i døgnet, men når det er ekstra varmt, skal du have ekstra meget væske.

Ifølge Fødevarestyrelsen har almindelige raske mennesker ikke svært ved at holde væskebalancen, da man normalt vil føle en naturlig tørst. Det er især ældre og syge, der kan have svært ved at føle tørst.

Men hvis du er træt af at hælde det ene glas vand efter det andet ned for at få vand nok, findes der en række fødevarer, der kan hjælpe dig med at holde væskebalancen.

Faktisk er det generelt en god idé at tænke sin kost ind i væskeindtaget, lyder det fra Peter Bie, professor ved Syddansk Universitet. Han har i mange år forsket i kroppens regulering af væske.

- Man kan kigge efter vandholdige frugter og grøntsager og tælle det med i regnskabet. Organismen er ligeglad med, hvor den får sin væske fra. Vand er vand, lyder det fra professoren.

Omvendt mener han ikke, at der er nogle fødevarer, man skal holde sig fra, hvis man har problemer med væskebalancen.

- Hvis man har en fødevare, der er til den tørre side, skal man bare drikke nok væske til. Der har været rygter om, at kaffe og the skulle være vanddrivende, men det er ikke noget, man behøver at bekymre sig om, siger Peter Bie.

Han peger på, at vi danskere generelt er gode til at holde væskebalancen og det sociale væskeindtag gennem for eksempel kaffe og the tæller positivt i regnskabet. Og det er ifølge professoren bedre at drikke en halv liter for meget end for lidt.

- Hos almindelige raske mennesker sker der ikke noget ved det. Det skal nok komme ud igen, siger han.

Amerikanske Health Magazine har samlet 15 forskellige fødevarer, der kan hjælpe dig med at spise dit vand.

Ikke overraskende er det meget frugt og grønt, så hvis du kæmper med at holde væskebalancen i sommerferien, kan det være en god idé at skære ned på brødet og i stedet lave en lækker salat.

Ifølge Health Magazine er de mest vandholdige fødevarer nemlig agurker, icebergsalat, selleri, radiser, tomater og grøn peberfrugt. Agurker indeholder 96,7 procent vand, mens grøn peberfrugt indeholder 93,9 procent vand.

Hvis du gerne vil spise dit vand igennem frugtige sommersnacks på sofabordet, kan de med fordel laves af vandmelon, stjernefrugt, jordbær, grapefrugt, minigulerødder eller en netmelon. De indeholder alle et sted mellem 91,5 og 90,2 procent vand.

Og selv om det måske ikke er populært hos familiens mindste, indeholder broccoli, blomkål og spinat også mere end 90 procent vand.

 

Fakta: Pep dit vand op

- Hvis du synes, det er kedeligt at drikke vand, kan du også prøve at gøre vandet mere indbydende

- Kom isterninger eller frossen frugt i vandet, eksempelvis jordbær, solbær eller hindbær.

- Skær skiver af økologiske citrusfrugter og kom det i vandet.

- Skær frisk frugt og kom det i vandet, eksempelvis vandmelon, ferskner eller jordbær.

- Skyl friske krydderurter og kom det i vandet, eksempelvis mynte, basilikum, citronmelisse.

Kilde: Fødevarestyrelsen

 

/ritzau/FOKUS