Spioner i skrot og skrammel

Hvert år klunses der omkring 3.400 ton udtjent elektronik fra affaldsspande og genbrugspladser. Et hold privatdetektiver var for Miljøstyrelsen sat på opgaven at dokumentere omfanget.

Illustration: Rasmus Meisler Fold sammen
Læs mere

Et hold danske privatdetektiver brugte sidste år 375 timer på at ligge på lur ved containere med skrottet elektronik på genbrugspladser landet over.

Det fremgår af et notat fra Miljøstyrelsen, som havde hyret detektiverne fra firmaet Shadow Detect til at kortlægge, hvor mange brugte mikroovne, keyboard, ledninger og køleskabe der forsvinder ud af affaldscontainerne, efter at det er blevet skrottet.

I alt estimerer privatdetektiverne, at det kun er omkring halvdelen af det danske elektronikskrot, der bliver afleveret og genanvendt gennem de officielle kanaler. Resten – i omegnen af 3.400 ton elektronikaffald – bliver solgt som genbrug, solgt videre til skrothandlere eller kørt til udlandet; blandt andet til Bulgarien og Rumænien.

Skrottyve på cykel

I København har detektiverne fokuseret på elektronikspandene i byens baggårde og har fundet særligt stor aktivitet på Vesterbro og i Sydhavnen. Ifølge detektivernes notat til Miljøstyrelsen forekommer der »hver dag en samling på omkring 20 mænd – sandsynligvis hjemløse østeuropæere – med cykelanhængere foran Kirkens Korshær i Istedgade«.

Ved hjælp af »undercover virksomhed« har detektiverne fundet frem til, at mændene fylder cykelanhængerne med skrottet elektronik fra affaldscontainere, som de afleverer til vare­biler på særligt aftalte steder.

»En rumænsk agent har lyttet sig til, at mændene betales fra bilerne med 400 kr. pr. dag for de læs, de kan samle i løbet af en dag,« fremgår det yderligere af notatet til Miljøstyrelsen.

To af varevognene er blevet GPS-overvåget ud af landet og med slutdestinationer i henholdsvis Bulgarien og Rumænien.

Alt klunseri er tyveri

Detektivernes observationer er gjort i perioden oktober til december måned sidste år. Det understreges, at omfanget af affaldstyverierne kan være væsentligt større i sommermånederne, og at estimatet af tyveriernes omfang derfor skal tages med en del forbehold.

Alligevel konkluderes det, at der er tale om organiseret kriminalitet på genbrugsstationer i København, Skanderborg, Odder og Esbjerg. Her rapporterer personalet selv, at »de samme mennesker i de samme biler næsten dagligt besøger genbrugsstationen og stjæler et par fladskærme, bærbare computere og elværktøj. Ved nærmere baggrundstjek af nummerplader, kan det konstateres, at der er tale om herboende«.

Nogle pladsmedarbejdere meddeler desuden, at de er blevet truet med knive af tyvene.

Uanset om der er tale om en cykeltrailer med blandet skrot fra de københavnske baggårde eller et enkelt tastatur fra genbrugsstationen, betragtes klunsning som tyveri, og Miljøstyrelsen har derfor politianmeldt samtlige tilfælde af det klunseri, som Shadow Detect-detektivene har rapporteret.