Spinkel chance for Metro til Herlev

Det er stadig muligt at udvide den kommende Metro Cityring mod Brønshøj og Herlev, selv om et flertal på Københavns Rådhus har sparet et afgreningskammer væk.

Foto: Erik Refner

En Metro til Brønshøj og Herlev er alligevel ikke stendød, selv om et flertal på Københavns Rådhus har annulleret byggeriet af et afgreningskammer ved Nørrebro Station på den kommende Metro Cityring.

Herfra skulle et lille sidespor ellers have peget i retning af Frederikssundsvej, så en udbygning på et senere tidspunkt kunne foregå uforstyrret, uden det blev nødvendigt at lukke den - på det tidspunkt - nyåbnede Cityring i flere år.

Men der findes en alternativ løsning, som kan gøre det muligt at koble en Metro til Brønshøj og Herlev på Cityringen uden afgreningskammeret. Den er dog dyr og vil under anlægsarbejdet medføre store trafikale gener for de førerløse tog i cityringen.

Ifølge adm. direktør i Metroselskabet, Anne-Grethe Foss, kan den kommende Cityrings spor lægges i to etager ved Nørrebro Station. Dermed kan det lade sig gøre at udvide mod Brønshøj og Herlev fra en etage ad gangen, hvis politikerne ønsker det.

Kun et spor farbart
Mens der bygges på den ene etage, vil togdriften være indstillet dér. Dermed kan Cityringen kun køre enkeltsporsdrift på den anden etage. Og det vil betyde store gener for passagererne, som risikerer at komme ud på en længere rundfart for at nå frem til deres bestemmelsessted.

På Københavns Rådhus er Socialdemokraternes gruppeformand Jesper Christensen glad for, at en Metro mod Brønshøj og Herlev ikke er totalt udelukket i fremtiden.

Han er ærgerlig over, at hans eget parti samt V, K og DF i budgetforliget sparede afgreningskammeret mod Frederikssundsvej væk men peger på, at det skyldes, at der manglede over 300 mio. kr. på budgettet fra grundsalg på Kløvermarken som følge af, at SF sprang fra en aftale om boligbyggeri.

"Det er også et udtryk for, at en Nordhavnsmetro står øverst på dagsordenen. Men jeg har ikke opgivet håbet om, at der engang også kan bygges Metro til Brønshøj og Herlev," siger Jesper Christensen.