Spildevandsovervågning bredes nu ud til hele København

Efter en forsøgsperiode i Bispebjerg vil langt de fleste københavnere nu blive coronatestet, når de trækker ud i toilettet.

Spildevandstest er udbredt i en lang række lande, fordi det er en billig måde at overvåge smittetrykket på, både på landsplan og helt ned på en enkelt bygning. Desuden udskilles virus med afføringen, inden smittede personer får symptomer eller eventuelt når at blive testet med en podepind i halsen eller næsen. Dermed er det muligt at få en tidligere advarsel om, hvor smitten befinder sig, og hvor meget smitte der er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er sporet coronasmitte i spildevandet i dit nabolag. Du opfordres til at lade dig teste hurtigst muligt«, skriver Københavns Kommune i en sms til dig.

Det kan blive scenariet, når hverdagen er vendt tilbage til normalen uden mundbind, coronapas og hjemmearbejde – og hvor du ellers ikke bekymrer dig om coronasmitte.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse, hvor kommunen også skriver, at man onsdag går i gang med at coronateste spildevandet i resten af København efter en forsøgsperiode i Bispebjerg.

Rent praktisk vil byen blive opdelt i 12 store oplande, hvor der bor mellem 24.000 og 80.000 borgere i hver. Hvis man finder stigende smitte i disse områder, vil mindre områder med 5.000-7.000 borgere blive testet for at spore og afgrænse smitteudbrud mere præcist.

»Vi har nu gennemført den første fase med intensiv testning i Bispebjerg i hele maj måned, og evalueringen viser, at de afgørende ting er på plads. Derfor kan vi gå videre med næste fase,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), som i forårets budgetforhandlinger på rådhuset sikrede penge til at sætte gang i det københavnske forsøg.

Første fase af forsøget konkluderer, at det tekniske setup er på plads i forhold til at få brugbare spildevandsprøver, som kan analyseres, samt at prøverne viser en sammenhæng mellem fund af virus i spildevandet og fund af virus i persontest.

Borgmesteren peger dog på, at selvom den første måneds erfaringer viser, at der er et godt grundlag at arbejde videre på, så er modellerne og arbejdsgangene, der kan gøre spildevandsovervågningen til et effektivt redskab til systematisk smitteovervågning i København, endnu ikke færdigudviklede.

»Spildevandstest har et stort potentiale. Det er vist flere steder både i og uden for Danmark. Men før det for alvor kan erstatte noget af alt det andet, vi gør for at kontrollere epidemien, er der behov for, at metoden bliver gennemtestet og modellerne bliver gennemregnet. I København har vi valgt at gå foran og lægge noget af det grundige forarbejde, som forhåbentlig kan give brugbare erfaringer til resten af landet,« siger hun.

Københavns Kommune samarbejder med HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab), analysefirmaet Eurofins og Statens Serum Institut om forsøget, og sidstnævnte vil trække på netop de københavnske erfaringer, når de i den kommende tid skal udarbejde en model for udrulning i hele landet.

Læs mere om planen for spildevandsovervågning i Danmark her.