Spies og Kjær brugte 34.000 kr. om dagen

Der blev ikke udvekslet mange ord mellem Janni Spies og Christian Kjær, da deres skilsmissesag kom for retten tirsdag.

Janni Spies og Christian Kjær til kronprinsparrets bryllup i 2004. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Et privatforbrug på 185 millioner kroner over 15 år, indkøb af to luksushytter i Schweiz samt adskillige bankoverførsler og millioninvesteringer i aktier. Det svarer til ca. 33.800 kr. pr. dag.

Så vildt var de to tidligere ægtefæller Christian Kjær og Janni Spies' forbrug, da de var gift. Det kom frem tirsdag formiddag i Østre Landsret, hvor en millionstrid mellem de to millionærer finder sted.

Sagen, der har været flere år undervejs, omhandler 135 millioner kroner, som Janni Spies mener, at Christian Kjær skylder hende efter deres skilsmisse. Selv om parret ellers var sikret med ægtepagter, og skilsmissen dermed i første omgang gik igennem uden den store retssag, så mener Janni Spies, der har arvet sin millionformue efter rejsekongen Simon Spies, alligevel, at hun er blevet snydt.

Blandt andet mener Janni Spies, at hun var med til at betale for mange istandsættelser af Christian Kjærs lystejendom Sandbjerggaard ved Hørsholm. Penge, som hun efter skilsmissen ikke har fået noget ud af.

Ved ægteskabets indgåelse i 1988 var Janni Spies ellers sin nye mand økonomisk overlegen. Hendes formue blev dengang opgjort til 737 millioner, mens Christian Kjær kun kunne tegne sig for et beløb, der svarede til mindre end halvdelen, nemlig 311 millioner kroner.

- Begge parter var meget velhavende, da ægtepagten blev indgået, forklarede Janni Spies' advokat Eigil Lego Andersen i begyndelsen af retssagen.

Og derefter gjaldt det om at holde tungen lige i munden. For i løbet af formiddagen blev der jongleret med så mange tal i retssalen, at samtlige tilhørere havde svært ved at følge med. Det havde en af dagens hovedpersoner Christian Kjær også noteret sig.

- Forstår I de tal, der bliver læst op? Det er jo nærmest ikke til at følge med, jokede han med tilhørerne i en af pauserne, mens han henviste til den remsen-op af beløb, som hans ekskones advokat havde været igennem.

Advokat Eigil Lego Andersen lagde især vægt på to ting, nemlig at Janni Spies' formue tilsyneladende skrumpede en del i de første år, hvor hun var gift med Christian Kjær, samt at Christian Kjær, der er uddannet advokat, havde en dobbeltrolle, da han ud over at være ægteman tilsyneladende også optrådte som økonomisk rådgiver for sin kone.

Flere gange havde Janni Spies overført større pengebeløb til sin mand for juridiske ydelser. Det fremgik af fakturaer, som Eigil Lego Andersen læste op i retten. Desuden havde Janni Spies 15 år i træk overført store pengebeløb som gaver til sin mand. Janni Spies advokat mente dog ikke, at pengebeløbene er gaver.

Ligesom advokaten heller ikke mente, at hele det privatforbrug på 181 millioner kroner, som Janni Spies havde i løbet af 15 år sammen med Christian Kjær, var nogle, som hun selv havde brugt. Ifølge Eigil Lego Andersen var 70 af millioner nogle, som Christian Kjær brugte.

Også parrets separate opsparinger blev gennemgået i retten. Der kom det frem, at Janni Spies i 1994 havde tabt omkring 350 mio. kr. af sin private formue, blandt andet på grund af et tab på Spies-aktier, mens Christian Kjær i samme periode fik forøget sin formue med et tilsvarende beløb ved at sælge nogle aktier.

Som det sidste emne inden frokostpausen, nåede Janni Spies advokat gennemgangen af striden om Sandbjerggaard, der blev ombygget for 14 mio. kroner. Millionerne til renoveringen af ejendommen er blandt andet nogle af de penge, som Janni Spies mener, at hun har til gode hos Christian Kjær.

Sagen fortsætter tirsdag eftermiddag og varer flere retsdage.