Spejdere kan hjælpeverdens undertrykte piger

Det skal ikke være snobrød alsammen, siger spejdernes formand, prinsesse Benedikte. Verden skal vide, at spejdere tager ansvar - også for verdensfreden.

Prinsesse Benedikte sammen med Nanna Kjølholt, næstformand for De grønne pigespejdere. Nanna Kjølholt er aktiv i et pige- og kvindeprojekt i Zambia. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Danske pigespejdere skal hjælpe afghanske piger med at komme i skole igen. Hjælpe til med genopbygningen af de skoler, som Taleban ødelagde, og uddanne deres lærere samt træne afrikanske piger og unge kvinder i at udvikle lederskab og selvværd - De grønne pigespejderes projekt.

»Danmark kan blive et foregangsland,« siger prinsesse Benedikte, arbejdende formand for Pigespejdernes Fællesråd og protektor for den internationale støtteorganisation Olave Baden-Powell Society og De grønne pigespejdere.

I 100-året for Baden-Powells internationale spejderbevægelse arbejder hun aktivt for at give bevægelsen og ikke mindst pigespejderne et nyt image. »Det skal ikke lugte af snobrød og lejrbål alsammen,« siger hun.

Prinsesse Benedikte har inviteret Berlingske Tidende til en samtale om spejderbevægelsens fremtid i sin lejlighed i Christian VIIIs Palæ på Amalienborg. Spejderbevægelsen er gået alt for stille med dørene, mener hun. Det skal der nu laves om på.

»Her er jeg lidt af en pusher. Spejderne har været for pæne. Pæne drenge og piger, som endelig ikke skulle stikke næserne for langt frem. Men vi skal tværtimod vise, hvem vi er. Ellers er der jo ingen, der ved, hvad vi står for. Vi er rent ud sagt nødt til at sælge os selv bedre, for vi er i konkurrence med andre fritidsinteresser. Vi er sørme stolte af at være spejdere. Det skal vi skilte med.«

Men når de unge jo kan vælge mellem så mange fritidstilbud, hvorfor skal de så lige være spejdere?

»Vi kan give vores spejdere nyttige kundskaber, de kan bruge senere i livet. Lære dem at tage ansvar og indgå i teamwork, sådan som jeg lærte, da jeg var barn og ung. Jeg er da sikker på, at en ung, der søger uddannelse i et firma, vil stå stærkt med et CV, der fortæller, at han eller hun har været spejderleder.« Den internationale spejderbevægelse med omkring ti millioner medlemmer må notere tilbagegang i bl.a. lande som Danmark. Alligevel er bevægelsen en global medspiller, som burde stå til en Nobelpris for sin indsats for verdensfreden, mener prinsesse Benedikte.

»Spejderbevægelsen er upolitisk og har kontakter alle vegne i verdens samfund. Vi er en stor familie. Ligegyldigt hvilken nationalitet, religion og kultur, vi kommer fra, er spejdere ens over hele verden, og vi har én ting til fælles: Vi er verdens største upolitiske fredsbevarende NGO-organisation. Jeg håber, at vi får Nobels fredspris. Jeg vil i hvert fald glæde mig, hvis det lykkes. Vi har fortjent det,« siger prinsesse Benedikte.