Specialstyrker endte tre dages terror

Den største menneskejagt i nyere fransk historie kulminerede fredag efter en hæsblæsende biljagt og dobbelt gidseldrama, hvor fire gidsler er døde. Tre islamistiske gerningsmænd blev dræbt i den følgende politiaktion.

Foto: IAN LANGSDON. Politiets eliteenheder stormede fredag blandet et jødiske supermarked i det østlige Paris, hvor en terrorist havde forskanset sig med en gruppe gidsler.
Læs mere
Fold sammen

PARIS/KØBENHAVN: Lyden fortæller alt. Den ene ambulance efter den anden passerer politiets jernring omkring kvarteret ved Porte de Vincennes i Paris’ 12. arrondissement.

Specialstyrkerne har netop lanceret deres angreb og dræbt gidseltageren Amedy Coulibaly. Næsten samtidig har specialstyrker 40 kilometer nordøst for Paris stormet og dræbt de to Kouachi-brødre, som har været på flugt siden terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag formiddag.

Selv om menneskejagten er overstået, er Paris og Frankrig dog på ingen måde sig selv igen. Det er på vej i en taxa ud til gidseltagningen i Dammartin-en-Göele nordøst for Paris, at nyheden kommer i radioen om gidseltagningen inde i Paris’ centrum. Taxachaufføren vender sig om og siger: »Det er for meget. Hvad bliver det næste?«

Få timer senere er alle tre gidseltagere dræbt, men i det jødiske supermarked ved Porte de Vincennes har fire gidsler også mistet livet. Dermed har terroren i Paris siden onsdag foreløbig kostet 20 mennesker – herunder tre terrorister – livet.

En talsmand for politiets fagforening i Paris siger til Berlingske efter specialstyrkernes aktion:

»Vi var overraskede over, at der pludselig var en gidseltagning nummer to. Men vi lagde hurtigt en jernring om stedet. Da vi til sidst måtte gå ind, var der desværre allerede gidsler, der var døde,« siger Gaël Fabiano. Udover de fire gidsler, som omkom under gidseltagningen i supermarkedet, blev yderligere tre hårdt sårede kørt på hospitalet efter aktionen, oplyser talsmanden.

Specialstyrkernes koordinerede angreb på gidseltagerne markerede enden på tre dages terror i og omkring den franske hovedstad.

Hæsblæsende flugt

Det hele begyndte, da to gerningsmænd onsdag før middag tiltvang sig adgang til det satiriske magasin Charlie Hebdos kontorer, hvor de dræbte kendte tegnere, journalister, en receptionist og to politimænd. I alt mistede 12 personer livet, inden de hætteklædte gerningsmænd forsvandt. Deres første flugtbil var det eneste, der blev fundet. De to mænd var forsvundet, væk fra Paris og væk fra politiet. Identifikationspapirer efterladt i gerningsmændenes bil pegede ordensmagten i retning af Kouachi-brødrene, som efterfølgende blev efterlyst i franske medier, og under flugten blev de flere gange genkendt. Sporet ledte politiet til Picardie-regionen nordøst for Paris, hvor politiet spærrede veje og satte helikoptere med varmedetektorer til at overflyve. Flere end 88.000 politifolk, gendarmer, specialstyrker, hundepatruljer og soldater har deltaget i jagten på de to gerningsmænd bag de voldsomme myrderier på satirebladets redaktion i hjertet af Paris. Kampklædte gik politistyrkerne forgæves fra hus til hus i flere af de små landsbyer i regionen.

 

Men fredag morgen tog begivenhederne fart. Chérif og Said Kouachi torpederede de franske gendarmers vejblokader i en kapret bil og åbnede ild mod betjentene. Brødrene flygtede herefter skarpt forfulgt af politistyrkerne til et nærliggende trykkeri i landsbyen Dammartin-en-Göele. Her tog de en mand som gidsel og forskansede sig, mens svært bevæbnede politistyrker slog ring om bygningen.

På dette tidspunkt, ved middagstid fredag, havde de to brødre været på flugt i to døgn. Umiddelbart pegede gidseldramaet i trykkeriet uden for Paris i retning af en afslutning på det største terrordrama i nyere fransk historie. Men det parisiske mareridt tog en uventet drejning.

Ny terrorist på spil

For mens gendarmernes finskytter pegede geværmundingerne mod trykkeribygningen i Dammartin-en-Göel, gjorde en anden fransk terrorist sig klar. Tidligt på morgenen efterlyste fransk politi den 32-årige Amedy Coulibaly og en 26-årig kvinde ved navn Hayat Boumeddiene. De to stod ifølge politiet bag drabet på en ung kvindelig politibetjent på Avenue Pierre Brossolette i det sydlige Paris torsdag, mindre end 24 timer efter attentatet på Charlie Hebdo.

 

I forbindelse med et færdselsuheld steg den 32-årige franskmand med nordafrikanske rødder ud af en havareret bil. Vidner til episoden og fransk politi fortæller, at han bar en skudsikker vest og var bevæbnet med en pistol og en automatriffel, og at han åbnede ild med det samme. I alt tre personer blev ramt af skud, herunder en gadefejer og den nyuddannede færdselsbetjent. Den 26-årige Hayat Boumeddiene var ifølge politiet også til stede ved angrebet, men de har begge været forsvundet siden nedskydningen af gadefejeren og betjenten.

Lige indtil fredag eftermiddag, hvor det andet franske gidseldrama gik i gang ved det jødiske supermarked i det 12. arrondissement i Paris.

Ifølge en anonym fransk politikilde, som udtaler sig til Reuters, begyndte den 32-årige Amedy Coulibaly igen at skyde omkring sig, så snart han kom ind i butikken. Her efter tog han omkring klokken 13:30 dansk tid gidsler og advarede om, at han ville dræbe dem, hvis politiet nærmede sig. Men lige som Kouachi-brødrene faldt Coulibaly altså få timer senere for sikkerhedsstyrkernes kugler.

Langtfra tilfældig sammenhæng

Forbindelsen mellem de to skudepisoder i Paris – attentatet mod Charlie Hebdo onsdag og nedskydningen af færdselsbetjenten torsdag – var indtil tidligt fredag morgen et åbent spørgsmål. Men det var langtfra tilfældigt, at manden i den skudsikre vest pludseligt og uprovokeret åbnede ild 24 timer efter attentatet mod satiremagasinet. Det bekræftede fransk politi i løbet af fredagen.

Drabsmanden, Amedy Coulibaly, menes nemlig at have været medlem af det samme islamistiske netværk i det 19. arrondissement som brødrene Said og Cherif Kouachi. En celle, som tidligere har sendt franske frivillige til Irak for at kæmpe mod amerikanske styrker. Hans formodede kæreste, den 26-årige Hayat Boumeddiene, menes ligesom Amedy Coulibaly at have plejet kontakt med dømte terrorister. Der var i løbet af fredagen divergerende meldinger om, hvorvidt den 26-årige kvinde også var involveret i gidseldramaet i supermarkedet, men politiet har siden aktionen bekræftet, at hun fortsat er eftersøgt. Ved avisens deadline var hun stadig eftersøgt og betegnes som bevæbnet og farlig.

Tilbage i nærheden af Porte de Vincennes holder politiet menneskemængden i en afstand på 500 meter af det jødiske supermarked i et ekstremt politiopbud. Folk diskuterer terroren, myndighedernes håndtering og den islamistiske ekstremisme.

»Jeg er nu i 60erne og har altid arbejdet for fred. Jeg har venner fra hele verden og fra alle religioner. Det er ikke religionen, der er problemet. Problemet er en fejlslagen politik gennem årtier, som har fremmedgjort de unge,« siger José.

Ved siden af står Florent, som bor mindre to kilometer fra Porte de Vincennes. Han er meget trist over de seneste dages terror, men insisterer på, at man ikke må lade sig skræmme af ekstremismen.

»Det er forfærdeligt, at det kan ske i Frankrig. Men jeg føler mig ikke bange, og vi skal ikke være bange. Hvis vi giver efter for frygten, vinder ekstremismen.«