Speciallæger har fire gange så stor pension som sygeplejersker

Vi får vidt forskellig pension. Speciallæger er i top, frisører er i bund, viser tal fra tænketanken Cepos.

Arkivfoto: Speciallæger har en langt større pension end mange andre erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Danskerne har vidt forskellig levestandard som pensionister. Mens speciallæger har 8,1 millioner kroner i formue, må sygeplejersker leve af knap en fjerdedel - 2,3 millioner kroner.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som den borgerligt-liberale tænketank, Cepos, har gransket. Cepos medregner rate- og alderspension, livrente, LD samt tjenestemandspensioner.

Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, ser meget stor spredning i lønmodtageres pension.

»Helt i top har vi speciallæger. Når de går på pension, får de resten af livet 400.000 kroner om året i pension,« siger Mads Lundby Hansen.

Her topper læger, offentlige chefer som kommunaldirektører, departementschefer samt direktører i private virksomheder. I midten ligger postbude og sygeplejersker, mens frisører og taxachauffører skraber bunden.

»Undersøgelsen viser en betydelig spredning i pensionsformuerne. Når man har en højere løn, så er det lettere at spare mere op,« siger Mads Lundby Hansen.

»Men det hænger også meget sammen med, om man er i en branche, hvor der er tradition for at spare op til pension. Det offentlige har i mange år haft arbejdsmarkedspensioner.«

Det er meget ulige, at en speciallæge har næsten fire gange så meget i pensionsformue som en sygeplejerske. De arbejder i samme sektor?

»Det afspejler, at speciallægen har en lang og specialiseret uddannelse. En speciallæge har i snit en løn på 1,2 millioner kroner om året. Så er det nemmere at spare en betydelig formue op,« siger Mads Lundby Hansen.

Han vil tvinge alle - også 700.000 personer på offentlige overførsler - til at spare op til pension.

»Hvis man ikke gør det, bliver man helt afhængig af, at politikerne udbetaler pensionstillæg, ældrecheck og boligydelse,« siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/