Speciallæge om hashsalg: God idé, Frank

Staten kan sælge bedre og renere hash end Christiania, mener speciallæge Henrik Rindom. Samtidig vil en legalisering ikke føre til et større forbrug, lyder det.

Overlæge og psykiater Henrik Rindom er fortaler for overborgmester Frank Jensens plan om forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis nu Københavns kommune selv producerede hashen og stod for salget, så ville man stå med et produkt, der er bedre og renere end det nuværende. Vi kan blandt andet skrue ned for stoffet THC, som kan give folk psykoser, og op for stoffet CBD. Vi kan få en helt anden kvalitetssikring.«

Sådan lyder vurderingen fra speciallæge i psykiatri, Henrik Rindom, der dels arbejder som overlæge på Hvidovre hospital og samtidig er tilknyttet Stofrådgivningen i København. Han er fortaler for, at man, som i Frank Jensens forslag i dagens Berlingske, legaliserer hash-salget og lader eksempelvis apotekerne stå for salget.

Frank Jensen har blandt andet ladet sig inspirere af staterne Washington og Colorado, hvor man sidste år legaliserede salget af hash. Herhjemme vil mange nok tænke i retning af Amsterdam, når snakken falder på legalisering af hash.

Og et af de mest presserende spørgsmål og bekymringer, der melder sig på, når snakken falder på fri hash, er, om forbruget af det euforiserende stof vil stige, hvis det gøres lovligt. Det mener Henrik Rindom dog ikke, der er belæg for at sige.

»Der er, mig bekendt, ingen forskning eller undersøgelser, der kan pege på en sammenhæng mellem det at legalisere hash og så se et øget forbrug. I Portugal har man afkriminaliseret alle stoffer til eget forbrug, og her har Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN) ikke kunne se en stigning - og de har vel og mærke hovedsæde i Lissabon,« siger Henrik Rindom.

En del i Danmark ryger

Kigger man på tallene fra netop EONN, så er Danmark i forvejen et af de lande, hvor folk er mest tilbøjelig til at stoppe piben med grønt frem for tobak.

Blandt dem med en alder mellem 15 og 34 år, er det i Danmark 44,5 pct., der har prøvet at ryge hash. Europa-gennemsnittet er 32,5 pct., mens tallet i USA er 52,1 pct., Canada 50,4 pct., og i Australien 43,3 pct. I Europa topper Tjekkiet med 49,3 pct., mens Rumænien er lavest med 3,0 pct, fremgår det er EONNs årsberetning fra 2012.

En del ryger allerede hash i Danmark. Kan man ikke frygte, at flere vil ryge, hvis det legaliseres?

»I virkeligheden er det ikke specielt mange, der ryger i Danmark. Ifølge tal fra sundhedsstyrelsen fra 2008, så er det 47 pct. af den danske befolkning mellem 16 og 44 år, her har prøvet at ryge hash. Heraf har 12 pct. har gjort det sidste år, og 3 pct. den sidste måned. Det er altså meget få, der bliver ved,« siger han.

»Det her er i høj grad en politisk diskussion om signaler og værdier, og de holdninger, der er, bygger på uvidenhed. Alkohol er et langt større og dyrere problem,« slutter Henrik Rindom.

Frank Jensens Christiania-planer kommer som følge af, at overborgmesteren for nylig har overtaget størstedelen af myndighedsansvaret for Christiania.