Specialister og nabokommuner tilbyder hjælp i spildevandssagen

Selv om Hofor mener, at der ikke er andre muligheder end at udlede de stærkt omtalte store mængder urenset spildevand til Øresund, melder specialister og kommune sig på banen til at hjælpe.

Specialister og en kommune melder sig på banen til at finde en løsning på de mange tusinde kubikmeter spildevand, som står til at blive udledt i Øresund i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, har i flere dage oplyst i forbindelse med spildevandssagen, at der intet alternativ er til udledning af spildevandet, og at det ikke er muligt at opmagasinere kloakvandet.

Det ende i havet, kan man konkludere ud fra en pressemeddelelse på Hofors hjemmeside.

Sådan behøver det dog ikke at forholde sig i virkeligheden. I hvert fald ikke, hvis man spørger branchespecialister og en nabokommune, og det er, hvad TV 2 Lorry – som var først til at bringe historien om spildevandssagen – har gjort.

TV 2 Lorry har således talt med Jonathan Cope, som er Business Unit Director for Water Solutions hos RGS Nordic, som har specialiseret sig i at flytte spildevand via vandvejen.

»Vi har i morges (mandag, red.) rakt ud til borgmester Ninna Hedeager Olsen. Få os med til bordet, så kan vi tale om, hvad der kan lade sig gøre og hvordan (...) Vi har den viden, der skal til. Og uden at tage hensyn til, hvem der ender med at få opgaven, skal vi snakke om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt,« siger Jonathan Cope.

Spildevandet var planlagt til at skulle udledes i Øresund fra i går, mandag en 25. maj, men efter at være blevet gjort opmærksom på problemet har teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) krævet, at Hofor udskyder arbejdet. Dette er nu indtil videre udskudt til oktober i år.

En hjælpende hånd kan muligvis også findes i Lyngby-Taarbæk Kommune, som er i færd med at undersøge, om Mølleåværket, der i forvejen aftager spildevand fra en del af Gentofte Kommune, kan være med til at afhjælpe problemet.

Sagen om udledningen af 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund har skabt vild debat herhjemme og hos vores svenske naboer.

Til svenske SVT rettede det danskfødte riksdagsmedlem Niels Paarup-Petersen fra Centerpartiet hård kritik af Danmark og sagde, at forholdet mellem landene gennem flere år har været tyndslidt.

»Man kan sige, at forholdet allerede er ret dårligt og har været det siden 2015. Der har været problemer igen og igen, og dette eksempel forstærker problemet,« sagde han 23. maj:

»Det er et problem for Øresundsregionen, at vi får serveret lort på lort, men så meget skidt, som de efterlader nu, har vi ikke modtaget før.«