Sparekniven skærer dybt i dansk støtte til kvinders ligestilling

Trods voldsomme besparelser på bistanden til kvinders ligestilling ude i verden kan regeringen i disse dage sole sig i den store kvindekonference Women Deliver i København. Men måske kan konferencen få regeringen til at genoprette bistanden, lyder det fra FN og organisationer.

Kvinders rettigheder, ligestilling og sundhed er i fokus på Women Deliver i København i disse dage, men siden arrangementet blev givet til Danmark har man fra politisk hold vedtaget store besparelser på udviklingsbistanden, som får indflydelse på det internationale arbejde. (Foto: Mika Schmidt) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var den tidligere regering, der fik den store internationale kvindekonference Women Deliver til at vælge København som værtsby i konkurrence med blandt andre Amsterdam. Det var tilbage i foråret 2014.

Efter langvarige forberedelser afvikles den stort anlagte konference så i Bella Center i denne uge, og på trods af dens massive besparelser i udviklingsbistanden, herunder ikke mindst på kvindeområdet, er det Venstre-regeringen, der løber med æren, og flere af dens ministre der får taletid foran de hen ved 5.500 internationale gæster.

»Sådan er virkeligheden. Regeringen svigter verdens svageste og udsatte og soler sig nu i konferencen. Var det i dag, at Women Deliver skulle vælge en værtsby, var valget nok ikke faldet på København,« siger Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, der bakkes op af partiets tidligere handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen.

»Der er ingen tvivl om, at regeringens besparelser på 3,5 milliarder kroner er med til at give Danmark et dårligere brand. Det så vi jo et eksempel på i oktober sidste år, hvor Kristian Jensen (V-regeringens udenrigsminister, red.) blev sendt ud i kulden på en stor festival i New York,« siger Mogens Jensen med henvisning til den store Global Citizen Festival i Central Park.

Nægtet taletid

Her skulle Kristian Jensen have holdt tale foran hundredetusinder af mennesker sammen med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, USAs førstedame, Michelle Obama, vicepræsident Joe Biden og mange andre kendissser. Men op til arrangementet besluttede festivalens ledelse at pille Kristian Jensen af programmet på grund af regeringens dengang bebudede milliardbesparelser på udviklingsbistanden.

I Bella Center har både Kristian Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog holdt deres taler som planlagt, og Katja Iversen, der er dansk direktør for Women Deliver, ønsker ikke at svare på, om regeringens sparekniv ville have kostet København værtskabet for Women Deliver, hvis valget af værtsby skulle træffes i dag.

»Vi valgte Danmark til Women Deliver 2016-konferencen på grund af dets standhaftige engagement i støtten til pigers og kvinders sundhed og rettigheder både hjemme og ude,« svarer Katja Iversen blandt andet.

Hun understreger, at mange andre lande også har skåret i støtten til arbejdet med kvinders rettigheder rundt omkring i verden, og derfor håber hun, at Women Deliver ved at placere konferencen i i Europa kan styrke engagementet i sagen.

Mere end halveret

Det er også Pernille Fengers håb. Hun er nordisk chef for FNs Befolkningsfond, UNFPA, der netop arbejder med kvinders ligestilling.

»Vi holder øje med alle skåltalerne, og konferencen rejser en forventning om, at Danmark vender tilbage til det tidligere niveau,« siger chefen for UNFPA, der har mistet mere end halvdelen af sin støtte fra Danmark under den nuværende regering – fra 252 millioner kroner til 114 millioner. Kun én anden FN-organisation, nemlig UNDP – FNs Udviklingsprogram –, har mistet en større del af den danske bistand.

I organisationen Sex og Samfund bekræfter vicegeneralsekretær Tania Dethlefsen også, at regeringens sparekniv har ramt kvinderne rigtigt hårdt. Spareøvelsen har med andre ord ikke været specielt nådig over for de organisationer, der kæmper kvindernes kamp.

»Nu holder vi vejret og håber, at besparelserne ikke gentager sig i 2017,« siger vice-generalsekretæren i Sex og Samfund, der har mistet 27 pct. af støtten til indsatsen for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.