Spar klimaet: Her kan du gøre en forskel

Du kan nemt passe på miljøet, når du handler ind. Læs her, hvilke varer du skal være ekstra opmærksom på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Hylderne i supermarkedet bugner af toiletpapir, men det er meget forskelligt, hvad der får dig til at vælge netop den pakke toiletpapir, som du gør.

Måske kigger du på prisen, eller går du op i, hvor mange lag, papiret har. Men er du opmærksom på, hvordan dit toiletpapir er fremstillet?

Når man genanvender råmaterialer - altså fremstiller eksempelvis toiletpapir af aviser frem for træ - skåner man klimaet mærkbart.

Har du købt et ton genanvendt toiletpapir frem for papir, som er fremstillet af hidtil uanvendt råmateriale, har du skånet miljøet for hele 2,2 ton CO2-udledning.

Det fortæller Henrik Wejdling, som er udviklingskonsulent ved Affaldplus, som er det fælleskommunale affaldsselskab i Vest- og Sydsjælland.

- For at sammenligne med bilkørsel, så udleder du 177 gram CO2, når du kører én kilometer i bil, siger han.

Det handler ikke kun om de bløde, hvide ruller. Når vi står i supermarkedet og køber ind til husholdningen, bliver vi som forbrugere konfronteret med et hav af forskellige produkter, der grundlæggende set opfylder den samme funktion.

- Vi anbefaler absolut, at man undgår at købe varer fremstillet af uanvendte råmaterialer. Det gælder både glas, plast og papir. Der er ikke nogen bestemt vare, som man skal prioritere at købe genanvendt, siger Christian Ege, som er sekretariatsleder ved Det Økologiske Råd.

Selv om det ikke kommer til at have synderlig indvirkning på dig, hvilket produkt du vælger, kan du nemlig gøre en kæmpe forskel for miljøet.

I produktionen sparer de nemlig ressourcer på råvarerne, når de fremstilles af genanvendt materiale, hvilket også kræver mindre energi at fremstille i forhold til virgine råvarer.

Altså støtter du en produktion, der udleder mindre CO2.

Når det kommer til plast og papir, er der også meget vandforurening forbundet med at fremstille disse materialer. Her kan du altså også få god samvittighed, hvis du køber genanvendt.

Som forbruger kan du nemt navigere rundt i, hvad der er bedst for miljøet. Du kan eksempelvis gå efter Svane- eller Blomstermærket, der er henholdsvis Nordens og EU's officielle miljømærker.

- Svane- og Blomstermærket sikrer, at der er en vis andel genanvendte fibre, når du køber toiletpapir og køkkenrulle. I andre slags produkter sikrer mærker i øvrigt, at der er et fravær af kemiske stoffer, siger Christian Ege.

Hvis man eksempelvis genanvendte alle aluminiumskapsler fra fyrfadslys i Danmark, ville man spare miljøet for 2250 ton udledt CO2. Det svarer til, at man kørte rundt om jorden 317 gange.

Så meget CO2 sparer du per ton varer, når du køber genanvendt:

- Pap og papir: 2,2 ton CO2

- Plast: 1,5 ton CO2

- Glas: 400 kilo CO2

- Metal, herunder særligt aluminium og kobber: 1,5 ton CO2

/ritzau/FOKUS