Spanske Susana kom hertil for at studere: I dag arbejder hun i Danmark

29-årige Susana Labanda tog sin kandidat på DTU og har siden fået job på DTU. De danske og udenlandske ansatte lærer af hinanden, fordi de tænker forskelligt, mener hun.

Spanske Susana Labanda er uddannet som ingeniør fra DTU i 2012. I dag er hun ansat som forsker på DTU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

»Jeg lærer af danskerne, og de lærer af mig.«

Sådan lyder det fra spanske Susana Labanda, der er forsker på DTU Risø Campus:

»Jeg har dyb indsigt i matematik fra min studietid i Spanien. Her i Danmark har mange den praktiske kunnen, men mangler teoretisk viden. På den måde synes jeg, at landenes forskellige uddannelsessystemer supplerer hinanden godt.«

Susana Labanda er en af de internationale dimittender fra DTU, der i gennemsnit bidrager med 1,2 millioner kroner til det danske samfund, som det fremgår i en ny undersøgelse fra Damvad.

Hun nyder at arbejde på en arbejdsplads med ansatte fra forskellige lande. Hun mener, at det skaber innovativ diversitet.

I 2010 kom hun fra Spanien til Danmark for at studere til ingeniør på DTU i et år, men valgte at gøre sin kandidatuddannelse færdig her i 2012. Efterfølgende blev hun ansat på DTU Vindenergi, hvor hun beskæftiger sig med forskningsområdet structural optimization, som det hedder. Hun har boet i Danmark siden.

Da Susana Labanda flyttede til Danmark og begyndte på DTU, stiftede hun bekendskab med en mere praktisk tilgang til studierne, end den hun var vant til fra Madrid.

»I Spanien beskæftigede jeg mig med teori, som kunne bruges af andre forskere i fremtiden, men det var ikke nok for mig. Her er det mere praktisk orienteret, og jeg kan hurtigt se resultaterne af mit arbejde,« siger den 29-årige spanier.

Dertil kommer, at hun nyder at arbejde i Danmark, fordi forholdene er gode.

»Jeg foretrækker den danske arbejdsgang. Her bliver der sat pris på de ansatte, og man arbejder under bedre forhold. Så man kan let afbalancere sin hverdag mellem privat- og arbejdsliv,« siger hun og henviser til, at en arbejdsuge i Danmark er 37 timer.

Forskerstillinger i Spanien hænger ikke på træerne. Det måtte Susana Labanda sande, da hun blev færdig på DTU. Derfor måtte hun gå på kompromis med sine faglige interesser, hvis hun ville rejse tilbage til sit hjemland.

»Så jeg blev i Danmark. Det var ikke en mulighed at få det job, jeg gerne ville have i Spanien,« siger hun.

»Jeg havde planlagt at rejse hjem og få job. Men det gik op for mig, at jeg her kunne benytte min matematiske baggrund i praksis.«

Noget andet er, at hun også kan lide Danmark. Hun bor i København, bruger byen, som hun kalder hyggelig og overskuelig.

»Jeg har ingen planer om at tage hjem foreløbig,« lyder det fra den spanske forsker.