Spanske ryttere i Tønder og betongrise i Aarhus: Festivaler sikrer sig mod terror

Byfester og festivaler landet over garderer sig mod terrorangreb med lastbiler med panserspærringer.

I København er der allerede blevet opsat betonklodser og andre former for afspærringer flere steder i byen Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Aarhus Festuge og Tønder Festival i disse dage byder velkommen, vil de mange besøgende og borgerne i de to byer blive mødt af betonklodser, panserspærringer og andre former for terrorsikring.

Sikringen kommer efter et års tid med indtil flere terrorangreb med lastbiler og varevogne rundt om i Europa. Både Stockholm og Berlin er blevet ramt af terror forårsaget af køretøjer med islamistiske ekstremister bag rattet, og senest kørte en 22-årig marokkaner en vare­bil ind i en uskyldig menneskemængde på Ramblaen i Barcelona, myrdede 14 og sårede over 100.

I København er der allerede blevet opsat betonklodser og andre former for afspærringer flere steder i byen – blandt andet ved Christiansborg Slotsplads og ved Rådhuspladsen. I Aarhus har kommunen og Østjyllands Politi forud for festugens åbning fredag efter anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste placeret betonklodser – også kaldet betongrise – flere steder i Midtbyen, blandt andet ved Strøget og Den Gamle By. Betonklodserne skal forhindre køretøjer i at komme i nærkontakt med menneskemængderne. Ifølge Århus Stiftstidende er betonelementerne »placeret i forhold til blandt andet publikumsstrømme og størrelsen af forsamlinger under Aarhus Festuge«.

»Nogle af betonklodserne kommer til at blive stående længere (...) det handler om at skabe bedst mulig sikkerhed i byen,« siger chefen for drift og myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, til Århus Stiftstidende.

I det sønderjyske begynder Tønder Festival nu. Derfor har kommunen valgt at opstille såkaldte spanske ryttere flere steder i Tønder by. På selve festivalpladsen vil der desuden være betonklodser på strategiske steder, sådan som der ifølge JydskeVestkysten også er på andre festivaler.

I weekenden sluttede regattaen i Silkeborg med fyrværkeri og 100.000 deltagere samlet i byen. I den forbindelse havde politiet placeret skarpskytter på hustage i tilfælde af terror, ligesom vejafspærringerne til byens centrum var sikret således, at en lastbil ikke umiddelbart kunne komme igennem.