Spanske myndigheder: Anholdt dansker er farlig jihadist

Der er nye oplysninger i sagen om den danske mand, der blev anholdt fredag i Malaga for at have kæmpet for Islamisk Stat i Syrien. Ifølge myndighederne var han i færd med at anskaffe sig våben.

ARKIVFOTO fra 2014 af IS-soldater der kører i parade i Raqqa. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad lavede han i Malaga? Har han drevet isbar på Falkoner Allé på Frederiksberg? Var han i maj i år udsat for et attentatforsøg på samme isbar? Hvordan lykkedes det ham at komme til Spanien, når der var en arrestordre på ham i Danmark?

Spørgsmålene er mange i forbindelse med anholdelsen af en 27-årig dansk mand med syriske rødder fredag i Malaga, Spanien.

Det spanske indenrigsministerium fortæller i en pressemeddelse mandag, at den danske mand var i færd med at anskaffe sig våben og skudsikre veste i Spanien.

Han omtales som ekspert i eksplosiver og våben og vurderes som en af de farligste jihadistfanger i Spanien:

»Det faktum, at vedkommende har været i konfliktzone, kombineret med sin erfaring i brug af våben og sprængstoffer, den høje grad af radikalisering, sammen med hans nuværende interesse i at erhverve våben, gør ham til en af ​​de farligste af jihadistfanger i Spanien,« skriver indenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

Den 27-årige mand fra Odense har ifølge flere danske medier været medlem af Vollsmosebanden Black Army, og har været fængslet herhjemme flere gange. I 2012 rejste han til Syrien for at kæmpe for at kæmpe for det, der senere blev det selverklærede kalifat Islamisk Stat.

I Syrien sluttede han sig til »den islamiske bevægelse af frie mænd«, en gruppering tæt på al-Qaeda. To år senere, da Islamiske Stat opstod, tog han til Raqqa, »hovedstaden« for IS.

Han kæmpede ifølge den spanske myndigheder for IS sammen med sin lillebror, før de i 2015 vendte tilbage til Danmark og bandetilværelsen.

Broderen blev dræbt efter et opgør med banden Loyal To Familia i maj 2015.

Flere danske medier beretter, at han efterfølgende har slået ned i Københavns-området, hvor han blev medindehaver af en isbutik på Falkoner Allé. Det skrev han på sin Facebook-side. Det selvsamme isbutik var centrum for at gadeskyderi i maj 2017, hvor en ung mand uden tilknytning til bandemiljøet blev hårdt kvæstet.

I den forbindelse ville politiet overfor Ekstra Bladet ikke afvise, at skudene kunne være rettet mod ejerskabet af butikken.

Få uger efter tog manden til Spanien, da der var en arretsordre efter ham i Danmark. Han skulle påbegynde afsoningen af en fængselsstraf den 15. juni i år, men rejste dagen til Malaga i Spanien, hvor han blev anholdt fredag den 30. juni.

Det skriver det nyhedsbureau EFE.

De spanske myndigheder kan ikke afvise, at manden havde til hensigt at udføre terrorvirksomhed i Europa.

I de spanske myndigheders sag mod manden, der er blevet fængslet i Spanien, indgår blandt andet en række billeder fra forskellige sociale medier, hvor manden poserer med våben og foran symboler, der knyttes til Islamisk Stat. Myndigheder beskriver ligeledes, hvordan manden har gjort brug af teknikker, der har gjort ham svær at spore for efterforskerne. Her er der blandt andet tale om særlige apps og kryptering.