Spaniens ambassade i Danmark: Vi er ikke begejstrede for, at folk i Danmark gerne vil lytte til Puigdemont

Det overrasker på den spanske ambassade i Danmark, at Københavns Universitet har valgt at invitere den catalanske separatistleder Carles Puigdemont til debat. »Det er ikke en beslutning, vi bifalder,« siger viceambassadøren, der dog ikke forventer, at de spanske myndigheder vil gøre en sag ud af det.

Arkivfoto:Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont vil på mandag forlade sit eksil i Belgien for at gæste Danmark, hvor han vil komme med sit bud på den politiske situation i Catalonien under en debat på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAU BARRENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Københavns Universitet mandag slår dørene op til debat, er det med et bemærkelsesværdigt navn på plakaten.

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont vil forlade sit eksil for at gæste Danmark, hvor han vil komme med sit syn på den politiske situation i Catalonien.

En beslutning, som de spanske myndigheder ikke er begejstrede for.

»Det er overraskende for os, at man vælger at invitere ham, for i vores øjne har han overhovedet ingen prestige og agerer yderst ansvarsløst. Han er ikke den mest oplagte til at give sin holdning til kende om tilstanden i Catalonien,« siger viceambassadør på den spanske ambassade i Danmark, Javier Dago.

»Det er ikke en beslutning, vi bifalder, men omvendt er det heller ikke noget, jeg tror, vi vil klage over og gøre en sag ud af over for Danmark,« siger han og understreger, at han ikke har været i direkte kontakt med den spanske premierminister, men har informeret ministeriet i sit hjemland om sagen.

Tidligere har de spanske myndigheder udstedt en europæisk arrestordre på Puigdemont, men den blev ophævet igen i december.

Konkret betyder det, at Puigdemont nu kan rejse frit rundt, og at det kræver en længere proces, før de spanske myndigheder kan så meget som overveje at forsøge at få Puigdemont udleveret fra Danmark.

Det vil kræve, at hans sag på ny forelægges en spansk dommer og at en ny arrestordre bliver udstedt.

Men alene på grund af tidsperspektivet i sagen er det ikke sandsynligt, at de spanske myndigheder vil forsøge det, siger Javier Dago.

»Jeg kan ikke sige, om det kommer til at ske, men i sidste ende er beslutningen om, hvorvidt man vil forsøge at bruge den her mulighed for at få fat i ham, op til en spansk dommer. Men hvis man besøger et land i meget kort tid og melder det ud med kort varsel, er det svært at sikre, at politiet kan nå at få anmodningen osv.,« siger han.

Puigdemont har været i eksil i Belgien siden slutningen af oktober sidste år.

Den beslutning træf han, efter at de spanske myndigheder i samme måned udstedte en arrestordre på ham for hans rolle i den omstridte afstemning om uafhængighed til Catalonien.

Siden har uroen ulmet og uenigheden mellem den spanske regering og separatistlederen blevet dementeret.

»Regeringen ved allerede præcis, hvad han kommer til at sige (i debatten, red.), og det er ikke noget, den spanske regering er enig i. Vi har forskellige opfattelser af tingene, og sådan er det. Vi er ikke begejstrede for, at folk er villige til at lytte til ham,« siger viceambassadøren.

Siden Puigdemont forlod Spanien har han ved flere lejligheder deltaget i debatter via videolink fra sit eksil, men debatten på Københavns Universitet vil være første gang, han rejser ud af Belgien for at debattere.