Spænding om leverandørflugt fra Arla

Arla har hævet mælkeprisen to gange inden for en uge. Om det er nok til at standse leverandørflugt vides måske onsdag aften efter nyt stormøde i Vestjylland.

Endnu et stormøde blandt mælkebønder giver onsdag aften et fingerpeg om, hvorvidt leverandørflugten fra den dansk-svenske mejerigigant Arla Foods kan standses. Hundredsvis af mælkeproducenter mødes i Aulum ved Holstebro, og her vil Arla-ledelsen endnu en gang stå ansigt til ansigt med de utilfredse landmænd.

Mejeriselskabet hævede tirsdag - efter pres fra leverandørerne - afregningsprisen for anden gang inden for kun en uge, så prisen pr. liter nu er hævet med tilsammen 22,8 øre for at kunne matche de priser, landmænd kan opnå på det tyske spotmarked.

Om prisstigningen er nok til, at Arla kan beholde hovedparten af sine andelshavere, er uvist. Foreløbig har omkring ti større producenter valgt at forlade Arla for i stedet at levere mælk til Tyskland gennem det nystiftede selskab Danish Dairy. Hvor stor en mælkemængde det drejer sig om er ikke opgjort.

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen, er ikke imponeret over Arlas seneste udspil.

- Men det betyder da, at vi kommer op på status quo i denne uge. Men med den inflation, der er i Sydeuropa, så forventer jeg slet ikke, at det er den sidste prisstigning, siger Peder Mouritsen.

/ritzau/