Sovepiller til børn kommer under lup

Flere og flere børn og unge får sovemidlet Circadin trods utilstrækkelig dokumentation for sikkerhed og virkning. Sundhedsstyrelsen undersøger nu problemets omfang.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal børn og unge under 18 år bliver behandlet med det naturlige neurohormon melatonin, der bruges i sovemidlet Circadin, og doserne bliver større og større, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen, der fungerer som øverste lægefaglige organ for det danske sundhedsvæsen, er som en konsekvens deraf ved at gennemgå lægernes udskrivninger af melatonin.

»Herefter vil styrelsen tage stilling til, om der er behov for en øget indsats på området,« skriver Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith, i mail til Berlingske Nyhedsbureau.

»Sundhedsstyrelsen er enig i, at behandling med melatonin til børn og unge under 18 år er en specialistopgave, som i udgangspunktet varetages af speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri. Dette har styrelsen også præciseret i vejledingen om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser,« fastslår Else Smith.

Ifølge Søndagsavisen er børnelæger bekymrede over, at der er for lidt viden om bivirkninger og langtidseffekter ved Circadin.

»Vi har noteret en stærk stigende anvendelse af Circadin, uden at vi har tilstrækkelig videnskabelig dokumentation, og uden at det er sikkert fagligt begrundet,« fortæller over- og børnelæge ved Glostrup Hospital, Poul Jennum, til avisen.

Alene fra 2011 til 2012 er der sket en stigning i antallet af børn i alderen 0-19 år, der fik recept på pillerne fra 5.204 til 6.612, viser tal fra databasen Medstat.dk. Også dosen per barn steg fra 314 til 381 såkaldt definerede døgndoser.

Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin indrømmer over for Søndagsavisen, at der udskrives for meget melatonin til børn.