Souschef på muslimsk friskole deler Hizbollah-materiale

Den nuværende souschef på Nordvest Privatskole har delt Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil. »Vi har et problem,« siger førende islamforsker.

Nordvest Privatskole i København har tidligere været i søgelyset, fordi der under et tilsyn på skolen blev fundet materiale om martyrer og jihad i et kopirum. Nu viser det sig, at skolens tidligere leder og nuværende souschef på sin åbne Facebook-profil har delt Hizbollah-materiale. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nuværende souschef og forhenværende skoleleder på Nordvest Privatskole i København udtrykker tilsyneladende sympati med den politiske og paramilitære organisation Hizbollah.

I marts sidste år skiftede souschef Taher Maanqi således sit profilbillede på Facebook ud med et portrætfoto af generalsekretær og øverste leder af den paramilitære bevægelse i Libanon Hassan Nasrallah.

Samtidig har han delt materiale som videoer, billeder og citater, der har relation til Nasrallah og Hizbollah. I en nu slettet video, der støtter Hizbollah, ses sortklædte kvinder bære en kiste med det gule Hizbollah-flag. Souschefen har ligeledes delt et budskab fra den libanesiske storayatollah Fadlallah, der af flere anses for at være Hizbollahs ideologiske forbillede.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en investor med forbindelse til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation har købt sig ind i Nordvest Privatskole og forsøgt at øve indflydelse på skolen. Og for nylig kunne Berlingske afdække, at tilsynet med de danske fri- og privatskoler under et uanmeldt besøg på skolen har fundet undervisningsmateriale om martyrer og jihad i et kopirum.

Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor ved Københavns Universitet og en af landets førende islamforskere, har gennemgået et udsnit af Taher Maanqis opslag på Facebook.

»Det er et udtryk for, at han sympatiserer med Hizbollah, når han har brugt et foto af Nasrallah som profilbillede og deler det materiale, han gør. Sammenholdt med det undervisningsmateriale om jihad og martyrium, der er blevet fundet på skolen, så mener jeg, at vi har et problem, som skolen bør reagere på. Det er jo ikke smart, hvis vi har skoler, der oplærer nogen i at hade en anden gruppe mennesker,« siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Ifølge islamforskeren kan der imidlertid være flere grunde til at dele Hizbollah-materiale.

»Der er mange, der i perioder – alt efter hvad der sker i Mellemøsten – har givet udtryk for sådan en sympati, fordi Nasrallah står for den anti-israelske position. Der er også et element af, at det kan været et problem for den enkelte, hvis man som shiamuslim fra Libanon ikke en gang imellem viser sin sympati med Hizbollah,« siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Berlingske har spurgt Taher Maanqi, hvorfor han har delt materiale om Hizbollah, men han har ikke ønsket at udtale sig til avisen. Bestyrelsesformanden på Nordvest Privatskole er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

Møde med Irans ambassadør

På Nordvest Privatskole dukkede der under et tilsynsbesøg materiale op, hvori det bl.a. hed: »Til Jihad, I fremtidens unge«, mens der længere nede på samme side i materialet er et billede af en soldat bevæbnet med en riffel. Personerne, der har købt skolens bygninger, har tilknytning til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation med den iranske storayatollah Ali al-Sistani i spidsen. Gennemgangen af Taher Maanqis opslag viser, at viceskolelederen personligt har mødtes med den iranske ambassadør i Danmark i dennes hjem. Af opslagene fremgår det, at de mødtes »til minde om den islamiske revolutions triumf«.

Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen kan besøget hos ambassadøren være et udtryk for, at skolelederen kan have en politisk forbindelse til Iran.

»Det er ikke et sted, hverken almindelige libanesere eller viceskoleledere normalt kommer. Tilbage står, at han har en eller anden form for politisk forbindelse til Iran. Og Hizbollah er klient af Iran, så det er et indicium på, at han er et eller andet, som Iran tillægger betydning,« siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Talskvinde for forsamlingen Frit Iran og debattør på Jyllands-Posten Jaleh Tavakoli har tidligere ytret kritik af Taher Maanqi og hans tilsyneladende sympati for Hizbollah, som hun omtaler som en »jihadistisk terrororganisation«.

»De går ind for, at man skal slå kritikere af islam som eksempelvis Salman Rushdie, andre »blasfemikere«, samt homoseksuelle, jøder, apostater og en række andre grupper ihjel,« siger Jaleh Tavakoli, som er en udtalt kritiker af det iranske styre.

»Med andre ord så opfordrer Hizbollah til religiøs vold, og det er det budskab, Taher Maanqi udbreder med de ting, han deler på sin Facebook-profil. Det er et kæmpe problem, når han er ansat i en indflydelsesrig stilling på en dansk skole, for det kommer under alle omstændigheder til at påvirke eleverne i en forkert retning,« siger hun.

Hizbollah opstod i begyndelsen af 1980erne som en reaktion på Israels invasion af et område i det sydlige Libanon. Soldaterne blev trænet af den iranske revolutionsgarde, og lederskabet i Hizbollah bekendte – og bekender – sig til den iranske ayatollah Khomeini, der grundlagde Den Islamiske Republik Iran i 1979. I dag er den militante gren af Hizbollah-bevægelsen på EUs terrorliste.

Op gennem 1980erne og 1990erne kæmpede Hizbollah med opbakning fra Iran en årelang guerillakrig mod den israelske invasionsstyrke i Libanon, som resulterede i, at den israelske hær trak sig ud af Libanon.

Dette udlægges af Hizbollah som en stor sejr, og bevægelsens kamp mod den stærke israelske hær var desuden en af de centrale årsager til, at Hizbollah som den eneste af de shiitiske militser fik tilladelse til at beholde deres våben efter borgerkrigen i Libanon.

Læs mere fra Berlingske gravegruppe her.