Sotheby’s åbner for dets første erotiske auktion

For første gang præsenterer det eksklusive auktionshus Sotheby’s en kunstkollektion dedikeret til erotikken og det nøgne menneske.

Et af de mere specielle værker på auktionen er kopien af et natbord, som efter sigende tilhørte Katarina den Store. Prisen er sat til mellem 15.000 og 20.000 pund. Foto: Sotheby’s
Læs mere
Fold sammen

To dage efter at verdensbefolkningen har hyldet kærligheden på valentinsdag, har auktionshuset Sotheby's valgt at hylde erotikken. Og intet er censureret. Kigger man på auktionslisten, er der saftige værker af kunstnere som Pablo Picasso, Robert Mapplethorpe og Lucian Freud. Selvom Sotheby's daterer tilbage til 1744, er det første gang, at huset i en auktion hylder det nøgne menneske.

»Kunst har altid eksisteret for at fortælle en menneskelig historie, og sex har altid været en del af den historie - uanset om det er for at tvinge, chokere eller forføre. Faktisk har erotik eksisteret i alle kunstens former, og vores udstilling vil tage beskueren med på en rejse gennem århundreder,« udtaler salgschef i Sotheby’s, Constantine Frangos, på deres hjemmeside.

Auktionen har 107 værker til salg i form af malerier, fotografier, skulpturer og artefakter, der alle portrætterer nøgne mænd og kvinder.

Værkerne veksler mellem diskrete billeder fra 1950erne, hvor beskueren blot får udsyn til lår og baller, til mere eksplicitte værker af kønsdele set fra forskellige perspektiver. På Sotheby's hjemmeside advarer de også brugeren, da man skal »være opmærksom på, at disse salg omfatter billeder af nøgenhed og billeder af seksuel karakter, som nogle seere kan finde uanstændige.«

På auktionen kan man blandt andet købe en tegning af østrigske Gustav Klimt, der illustrerer, hvordan en kvinde ’nyder’ sit eget selskab. Et sådan værk er vurderet til at koste mellem 120.000 og 150.000 britiske pund.

I den billigere ende af kollektionen kan man blandt andet finde fotografier af Man Ray, der er vurderet til at sælge for minimum 50.000 pund. Og til de helt 'fattige' er der Helmut Newtons fotografi »Autoerotic« fra 1999, som forestiller en kvindefod og har en startpris på 6.000 pund.

Et af de mere specielle værker på auktionen er en kopi af et natbord, som eftersigende tilhørte Katarina den Store, mens hun regerede Rusland i den sidste halvdel af 1700-tallet. Det runde bord er støbt sammen af bryster og kønsdele med tilhørende kønshår i forskellige farver. Natbordet er sat til at sælge for mellem 15.000 og 20.000 pund.

For at se nærmere på værkerne kan man bladre gennem kataloget. Forteksten er skrevet af Rowan Pelling, som er redaktør på det britiske livsstilsmagasin »The Erotic Review«. Hun skriver, at der i udvalget er humor på spil, og at udvalget skal minde os om, »at det er vigtigt at grine af de mest alvorlige ting i livet.«