Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I går var syv uheldige danske skiløbere på vej hjem fra ferie liggende på en båre i et rutefly, og SOS International havde lørdag 39 speciallæger på arbejde på danskernes foretrukne skisportssteder. Fire skiløbere kom i løbet af den forgangne uge så slemt til skade, at de kom hjem i ambulancefly.
Gennem de seneste tre år er antallet af skiskader steget med 10-15 procent hvert år, og foreløbig tyder intet på, at kurven knækker i den igangværende skisæson, siger nordisk skadechef i SOS International, Søren Hede-gaard Madsen.
»Belægningsprocenten på vores forhåndsbookede flysæder er desværre ret høj. Det er utroligt populært at tage på skiferie. Det er blevet en kultur,« siger Søren Hedegaard Madsen.
130 på vagt
Denne weekend, der ligger mellem skolernes to vinterferieuger, er årets travleste hos SOS International, der har 130 medarbejdere på vagt på alarmcentralen.
»Mange af dem, der er kommet til skade på ski, er ved at være klar til at komme hjem. Og vi tager os også af dem, som kører galt eller får problemer med bilen på vej hjem til Danmark. Så der er tryk på,« siger Hedegaard Madsen.
Så langt dækker det gule kort
Tager man på ferie med sit gule sygesikringskort i lommen, er man sikret gratis lægehjælp og behandling på sygehus, men man kan kun komme hjem, hvis man selv har tegnet en forsikring, for det gule kort dækker ikke længere hjemtransport.
SOS International har på forhånd booket 1.000 pladser til hjemtransport af tilskadekomne skiløbere fortrinsvis fra Innsbruck og Salzburg i Østrig, Genève i Schweiz og München i Sydtyskland. Dertil kommer hjemtransporter af svært tilskadekomne i ambulancefly, som det koster 120.000-150.000 kroner at få på vingerne.
Lær med app
For to år siden lancerede SOS International og Danmarks Skiforbund en fælles kampagne, som skulle lære danskerne at stå sikkert på ski. I denne sæson er der kommet en gratis app til, hvor man på videoklip kan se, hvordan man gebærder sig med ski eller snowboard under fødderne.
»Vi havde håbet, at vi kunne vende kurven for antallet af tilskadekomne. Men det er desværre ikke sket endnu,« siger Søren Hedegaard Madsen.
Han kalder de uheldige skiløbere for en broget buket med alt lige fra den lidt-oppe-i-årene-kontormand, der lige skal prøve den sorte løjpe, børn der bliver kørt ned af voksne skiløbere og så en del unge mennesker, der betragter skiløb som sjov og ballade ned ad skibakken, hvor man skal vise sig lidt.
Kører langt over evne
Administrationschef i Danmarks Skiforbund, Kenneth Bøggild, besvarede sin mobil fra en skilift i Zell am See, et stort danskerområde i Østrig, og han havde efter et par timer på bjerget set mere, end han havde lyst til:
»Alt for mange danskere kører langt over evne. De kører for stærkt og med for lidt opmærksomhed på både ski og terræn,« siger Kenneth Bøggild.
Han mener, at skiløberne kun har et begrænset kendskab til de internationale færdselsregler på ski. Og så vil folk have maksimum ud af deres ene uge på ski om året.
Lyt til din krop
»De giver den fuld skrue og skal absolut have det sidste sving på bakken med. Men man skal lytte til sin krop og stoppe, når man er træt. I øvrigt er det også meget sjovere at stå på ski, hvis man ikke er helt smadret,« siger Kenneth Bøggild.
Han kalder de nye typer ski for en udfordring i forhold til de mange ulykker.
»Det er blevet så let at stå på ski, at du hurtigt føler, at du kan mestre en høj fart. Men hvis det går galt, leverer skiene så meget negativ energi til dine led, at du ikke bare får en skade, men risikerer at ende som invalid.«