Sort hul i bombemands historie

Bombemanden Lors Doukaievs liv tog tilsyneladende en afgørende drejning i 2008. Han opgav sin elskede boksning i 20 måneder og meddelte, at han ville flytte til Tyskland.

Sort hul i bombemands historie Fold sammen
Læs mere
Foto: POLITIFOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liège: Bombemanden Lors Doukaiev lagde sin elskede boksesport på hylden i 20 måneder mellem marts 2008 og november 2009.

I den samme periode var han på studietur i Danmark i maj 2008 på et tidspunkt, hvor balladen om Muhammed-tegningerne for alvor var dukket op igen, efter at stort set alle danske aviser i februar 2008 genoptrykte de omstridte tegninger.

Monique Brunlet, der er lærer på arkitektskolen Saint-Luc i Liège, havde i sommeren 2008 en samtale med Lors Doukaiev om hans fremtidsplaner.

»Han gik til studierne med stor energi, og jeg var overrasket over, han sprang fra,« siger hun.

»Han sagde, at han havde fået arbejde som boksetræner i Tyskland. Vi sagde, at vi synes, det var trist,« siger Brunlet, der ikke fik at vide, hvor i Tyskland Dukaiev skulle være boksetræner.

Ifølge Monique Bronlet var Lors Doukaiev afholdt af sine klassekammerater, men han var ikke en af dem, der skabte nære venskaber på studiet.

Dårlige karakterer

Doukaiev droppede formelt ud af arkitektstudiet i det tidlige efterår 2009, men i hele studieåret 2008/2009 havde han lagt så lidt energi i studiet, at hans karakterer var faldet til et meget lavt niveau. Således blev Doukaievs sidste store oplevelse med studiekammeraterne studieturen til København i maj 2008. Fra den tur findes der billeder, hvor Lors falder fuldstændig naturligt ind i gruppen. Og det kan være fra denne tur, at han har det kort over København fra 2008, som Københavns Politi har fundet hos ham, efter at han 10. september i år formentlig forberedte et angreb mod Morgenavisen Jyllands-Posten. Det kunne være enkeltpersoner på avisen eller redaktionslokaler i København eller Århus.

I foråret 2008 var balladen om Muhammed-tegningerne for alvor blusset op igen. I slutningen dukkede der en lydoptagelse op af en mand, der angiveligt skulle være al-Qaieda-lederen Osama bin Laden.

Han gjorde det klart, at hans sympatisører i Europa havde »et regnskab at gøre op efter de danske Muhammed-tegninger«. I midten af april 2008 udsender Politiets Efterretningstjeneste, PET, en advarsel om forhøjet trussel fra terrorister, som kunne komme til Danmark fra udlandet. I slutningen af april bliver danske ambassader i Algier, Algeriet, og i Kabul, Afghanistan, lukket og flyttet til mere sikre adresser på grund af trusler.

Muhammed-balladen i 2008 kulminerer med terrorangrebet på den danske ambassade i Pakistans hovedstad Islamabad 2. juni 2008, hvor otte mennesker bliver dræbt.