Sort arbejde stortrives

På trods af Skatteministeriets storstilede kampagne mod sort arbejde, slipper vi ikke rengøringskonen så let.

En endnu ikke offentliggjort opgørelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser nemlig, at den sorte rengøringshjælp er fordoblet.

For selv om mændene i dag arbejder mindre sort blandt andet på byggepladserne, er kvinderne i stedet kommet på banen, skriver Fyens og Nordjyske Stiftstidende.

- Vi kan se, at kvinder, der udfører sort arbejde, fylder mere i statistikkerne, og det skyldes givetvis primært, at hjemmeserviceordningen nedtrappes. Så er der nogen, der vælger at få det lavet sort i stedet. Hvis man opgør det på timer, der bliver arbejdet sort inden for rengøring, så er antallet af timer fordoblet fra 2001 til 2005, siger Claus Larsen, der er forsker ved Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Skatteministeriet søsatte i 2004 en "Fair-Play"- kampagne, hvis formål var både at afsløre mere sort arbejde og ændre folks holdning til at betale hvidt i stedet for sort.

Ifølge Claus Larsen, er danskerne ikke blevet så bange for konsekvenserne, at vi undlader at udføre sort arbejde, som kampagnen ellers lægger op til:

- 80 procent af danskerne mener ikke, at der er nogen synderlig risiko forbundet ved at udføre sort arbejde. Så holdningen har ikke ændret sig, siger han.

Hos SKAT mener man, at sort arbejde hjemme i privaten er udbredt, og det gælder ikke bare rengøringskoner, men også barnepiger, havemænd og lignende, påpeger Lisbeth Kristensen, der er specialkonsulent og varetager kampagnen hos SKAT.

- Vi kan se, at i takt med at, vi er blevet rigere, så betaler folk sig fra de ting, de ikke selv har lyst til at udføre. Det sorte arbejde i privaten er længe blevet opfattet som værende i småtingsafdelingen. Spørgsmålet er bare, hvor længe man kan blive ved med det, siger Lisbeth Kristensen.

Selv om man i SKAT er bekendt med, at danskerne i højere grad bruger sort arbejdskraft til at svinge støveklude, passe ungerne eller luge i forhaven, så er der ikke udført en eneste kontrolaktion.

Ifølge Lisbeth Kristensen mangler der lovhjemmel til at gøre noget ved det voksende problem.Skatteminister Kristian Jensen (V) erkender, at det er svært at få det private, sorte arbejde frem i lyset, men afviser at SKAT skal have ret til at undersøge folks private hjem:

- Politisk set vil jeg ikke være med til at genere folk i deres eget hjem, heller ikke selv om SKAT mener, at det er det, der skal til. Men hvis folk ikke er klar over, at det rent faktisk er strafbart at få udført sort arbejde, så må vi som politikere være bedre til at gøre opmærksom på, at det er ulovligt, siger Kristian Jensen.

Kilde: Fyens og Nordjyske Stiftstidende