Sonni Tønder er produktionsdirektør og kan et af tidens vigtigste politiske tal på decimalen

Sonni Tønder er produktionsdirektør. Gør det lettere at få faglærte til Danmark, lyder det.

»Udenlandsk arbejdskraft er vigtig for os – der er ganske enkelt for få faglærte elektrikere i Danmark lige nu, så det er nødvendigt, at vi får nogle faglærte ind – også fra tredjelande af,« siger produktionsdirektør Sonni Tønder fra virksomheden Pro-Automatic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen

»427.000 kroner.«

Sonni Tønder kender den såkaldte beløbsgrænse.

Han er nemlig produktionsdirektør i virksomheden Pro-Automatic i Holsted i Jylland, der laver eltavler af alle slags.

»Både til private hjem, store domiciler, industri, hospitaler og til offshorebranchen.«

Da de begyndte i 1992, var de tre medarbejdere. Men de var og er i vækst. I dag har virksomheden 130 medarbejdere. I produktionen af eltavler er elektrikere og metalarbejdere afgørende.

Men de mangler, siger han.

»Vi søger ofte medarbejdere gennem netværk – en, som kender en, som kender en. Vi slår ofte job op på Jobindex, Facebook, LinkedIn og i lokalaviser. Men der kommer færre ansøgninger, og især færre kvalificerede ansøgere. Vi har brug for faglærte, men vi får flere ufaglærte i vores produktion. Udfordringen er både inden for el- og metalindustrien. Der er simpelthen for få,« siger Sonni Tønder.

Også derfor er der i dag flere udlændinge ansat. Han har omkring 30 medarbejdere med udenlandsk herkomst.

»Vi har ansatte fra Sri Lanka, Letland, Bosnien, Italien og flere fra Rumænien. Nogle af dem har været i landbruget i Danmark, og vi har så været heldige at kunne rekruttere dem. De fleste af dem har arbejdet heroppe, men andre er kommet hertil for at arbejde for os. Vi har en fra Syrien, der er tale om unge mennesker, der er flygtet herop med deres børn.«

»Elektriker søges til funktionstest og afprøvning af el-tavler i Holsted«, »Elektrikere søges til tavlemontage« og »Projektingeniør til el-tavler« lyder jobopslagene på virksomhedens hjemmeside.

Der er udfordringer ved udenlandsk arbejdskraft. Men den er afgørende for Sonni Tønder og vil blive det endnu mere i fremtiden.

»Især når de ikke kan sproget. Men med tegnsprog og engelsk løser de opgaverne. Udenlandsk arbejdskraft er vigtig for os – der er ganske enkelt for få faglærte elektrikere i Danmark lige nu, så det er nødvendigt, at vi får nogle faglærte ind – også fra tredjelande af.«

Beløbsgrænsen til debat

Beløbsgrænsen er en politisk varm kartoffel bragt til forhandlingerne om en ny regering især af de Radikales leder, Morten Østergaard.

Hvis en udlænding uden for EU er blevet tilbudt et job i Danmark med en løn over cirka 427.000 kroner, kan denne ansøge om opholds- og arbejdstilladelse efter den såkaldte beløbsordning.

De Radikale ønsker dette beløb sænket, så mere udenlandsk arbejdskraft kan komme hertil. Generelt lægger udenlandsk arbejdskraft i Danmark nemlig mange kroner i fælleskassen, der kan bruges på offentlig velfærd.

På den anden side står venstrefløjen, som er mere skeptisk. De frygter blandt andet, at flere udlændinge til lavere løn kan føre til løntryk.

Men hvorfor egentlig ikke bare ansætte de ledige elektrikere, der trods alt er i Danmark?

»De er ganske få, ledigheden er rekord lav. I Pro-Automatic har man et tæt samarbejde med jobcentrene. Får vi medarbejdere derigennem, får vi ofte nogle, der måske har skavanker eller er nedslidte. Vi ansætter gerne elektrikere, som har mindre skavanker, men nogle nedslidte vil have svært ved at indgå i vores produktion.«

Hvis Sonni Tønder skal gøre brug af beløbsordningen, og det vil han gerne, skal den ned omkring de 320.000 kroner, der matcher en dansk elektrikers løn.

»Sænker man beløbsgrænsen, vil vi kunne få flere faglærte håndværkere herop, og det vil have en stor effekt for os. Den skal ned omkring de 320.000 kroner. Jeg er helt sikker på, at vi så ville benytte os af den. Vi har behov for ekstra hænder. Jeg kunne godt ansætte en seks-otte faglærte elektrikere lige nu.«