Sommerhusejer smed dyrebar meteorit ud

En meteorit faldt direkte fra rummet ned i et sommerhus ved Dueodde på Bornholm, hvor den borede hul i taget på sommerhusets anneks. Da sommerhusejeren fandt meteoritten smed han den ud, men heldigvis fortalte han det til sin kone, som havde andre planer.

Foto: Emil Hougaard. En meteorit på 75 gram er blevet fundet ved Dueodde på Bornholm. Her ses et stykke fra Ejby-meteoritten, der faldt ned i februar 2017.
Læs mere
Fold sammen

Da en sommerhusejer ved Dueodde i sommer fandt et hul i taget på sit anneks, tænkte han ikke videre over, hvad det kunne skyldes. Hullet var omkring fem centimeter i diameter, og sommerhusejeren fandt samtidig en særlig sort sten inde i annekset. Den smed han ud.

Men da han fortalte sin kone om hullet i taget og stenen, fattede hun mistanke om, hvad det egentlig var, der havde boret hul i anneksets tagsten.

De fandt stenen igen og sendte den til undersøgelse hos professor Martin Bizzaro på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet. Kort efter kunne professoren konstatere, at den 75 gram tunge sten i virkeligheden er en meteorit.

»Jeg får rigtig mange henvendelser fra folk, der tror, de har fundet en meteorit, så jeg er altid lidt skeptisk, når nogen kontakter mig om et nyt dansk meteoritfund. Det var også tilfældet med Dueodde-meteoritten. Men ret hurtigt stod det alligevel klart, at der måtte været tale om en meteorit. Og ganske rigtig, nu har vi endnu en dansk meteorit i samlingen,« siger professoren i en nyhed på Statens Naturhistoriske Museums website.

Han opfordrer samtidig andre sommerhusejere omkring Dueodde til at tjekke deres sommerhustag for huller.

Sammen med andre forskere har professoren slået fast, at der i dette tilfælde er tale om en såkaldt almindelig kondrit. Det er et stykke af en asteroide, som består af sten og metal.

Fin dusør for meteorit-fund

Den ny danske meteorit er nu blevet erklæret danekræ – en naturhistorisk genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi – ligesom alle andre meteoritter i Danmark.

Sommerhusejeren og hans kone får samtidig en dusør, der svarer til meteorittens markedsværdi. Dusøren måler i dette tilfælde 14.000 kroner.

»Danekræ-ordningen er med til at sikre, at ikke bare Dueodde-meteoritten, men alle danske meteoritter bevares som en del af vore fælles, nationale naturarv her på museet,« siger professor Martin Bizzarro.

Meteoritten bliver udstillet på Geologisk museum fra på tirsdag. Her vil den indgå i en samling af danske meteoritter.

Samlingen af meteoritter blev sidste år markant større, da en meteorit på omkring ni kilo brød i stykker i atmosfæren over Ejby på Sjælland. Det er danmarkshistoriens største meteoritfald.

Stykkerne af meteoritten blev efterfølgende samlet sammen af nysgerrige privatpersoner. De modtog i alt omkring to millioner kroner i dusør for de indsamlede stykker meteorit. Også dengang var der hovedsagligt tale om kondrit.