Sommerfugle invaderer Danmark

Der vil i år være tidselsommerfugle her, der og alle vegne i Danmark, efter at de store sommerfugle er vandret hertil i millionvis fra Nordafrika.

Sommerfugle invaderer Danmark - 1
Sommerfuglene sidder ofte og varmer sig på jorden Fold sammen
Læs mere

I millionvis af tidselsommerfugle fra det nordlige Afrika finder for øjeblikket vej til Danmark, hvor de på lette vinger spreder sommer og farver over hele landet fra Gedser til Skagen.

De op til seks centimeter store dagsommerfugle med brune, sorte og hvide farver på vingerne er i løbet af to-tre uger fløjet til Danmark hele vejen fra Sahara. Og her i landet vil de lægge æg og få larver, der senere på sommeren bliver til nye generationer.

Ifølge naturvejleder og biolog fra Molslaboratoriet i Mols Bjerge, Morten D.D. Hansen, er det langt fra hvert år, at så mange tidselsommerfugle trækker til Danmark sydfra.

»De store træk plejer at komme med omkring syv-otte års mellemrum. Sidste gang var i 1996,« forklarer han.

Sommerfuglene vælger at vende blikket mod Danmark og resten af Nordeuropa, når der falder store mængder nedbør i det ellers så tørre Sahara. Ørkenen blomstrer kortvarigt op, og i løbet af kort tid svirrer den nordafrikanske luft med milliarder af tidselsommerfugle.

»Men når det så bliver tørt igen, så begynder nogle af dem at vandre nordpå,« forklarer Morten D.D. Hansen.

Ved nordvendte kyster såsom Gilleleje og Rørvig er der i denne tid gode chancer for at se mange tidselsommerfugle, fordi de her bliver nødt til forlade landjorden og begive sig ud over åbent hav for at komme videre til Sverige og resten af Norden.

»De kan bedst lide af flyve over landjorden,« fortæller Morten D.D. Hansen og tilføjer, at det senere på sommeren er muligt at opleve det hele igen ved sydvendte kyster såsom Stigsnæs og Køge Bugt, når nye generationer af tidselsommerfugle født og opvokset i Danmark flyver mod syd til deres forældres hjemstavn i Nordafrika.