Sommerens mange solskinstimer gavner vores vinterhumør

Den særligt solrige sommer fylder fedtdepoterne med D-vitamin og giver os energi til den kommende vinter, forklarer professor.

Blot en halv time et par gange om ugen er nok til, at D-vitamin bliver lagret i kroppens fedtdepoter. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Det danske sommervejr har overrasket, og allerede nu har det slået adskillige rekorder på både varme og antal solskinstimer. Når sommeren er omme, vil danskerne forhåbentligt mærke solens effekt på både helbred, humør og energiniveau.

For når solen rammer vores hud, producerer kroppen mere D-vitamin, som styrker kroppens immunforsvar og påvirker vores humør i en positiv retning.

»Man ved, at D-vitamin har mange gode effekter. Man oplever flere store folkesygdomme og dødsfald hos dem, der mangler D-vitamin,« siger professor og overlæge på Herlev Hospital, Børge Nordestgaard.

Produceres og lagres i kroppen

D-vitamin bliver produceret i huden og lagres i kroppens fedtdepoter. Jo mere depoterne bliver fyldt op, jo længere vil de række, når vi i den mørke periode ikke i lige så høj grad har mulighed for at suge solens stråler til os, og når strålerne heller ikke længere er stærke nok til at danne D-vitamin i huden, hvilket typisk er fra oktober til marts, forklarer Børge Nordestgaard.

»Sommerens mange solskinstimer vil helt sikkert have en effekt på vores vinterhumør. Hvis man har fået fyldt lageret godt op hen over sommeren, vil depoterne holde noget længere hen over efteråret og vinteren, inden man løber helt tør for D-vitamin i depoterne igen,« siger han.

I disse tider, hvor solen skinner meget i løbet af dagen, er det tilstrækkeligt blot at opholde sig omkring 30 minutter i solen et par gange om ugen. Man behøver ikke opholde sig på stranden ─ hvor risikoen for at blive solskoldet eller ødelægge huden er væsentlig højere ─ en hel dag for at få et større bidrag af D-vitamin.

Om den lange sommer vil resultere i færre vinterdepressioner og en mildere influenzasæson, er svært at sige noget om. Indtil videre kan man blot nyde sommeren, så længe den varer, og huske solcremen, hvis man har tænkt sig at opholde sig i solen mere end 30 minutter ad gangen.