Sommerboom i falske jomfruhinder

Gynækolog har travlt med at lave falske mødomme på indvandrerpiger. Jomfruhinden skal være intakt inden bryllupsnatten. Brug hellere en pille, siger overlæge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommermånederne er højtid for nye, falske jomfruhinder. Unge indvandrerpiger vil nemlig nå at sløre beviset for tabt uskyld, inden vielsesringen kommer på fingeren.

Det fortæller gynækolog Christine Felding, der har en privat klinik i Nordsjælland.

- Vi har et boom i øjeblikket. Sådan er det altid i maj, juni og juli. Vi laver omkring to til tre stykker om ugen lige for tiden. Det er bryllupstider, siger Christine Felding.

Resten af året laver hun omkring to til tre jomfruhinder om måneden, og Felding vurderer, at der er en lille stigning i antallet af operationer.

Leif Randeris, som er leder af Indvandrerrådgivningen i Århus, oplever også i sin rådgivning, at flere indvandrerpiger i disse måneder spørger til en ny jomfruhinde.

- De skal nå at blive rekonstrueret, inden de skal giftes i hjemlandet, fortæller lederen.

Randeris og Felding er enige om, at de 18-20-årige piger, som vælger at få en rekonstrueret jomfruhinde, oftest er veluddannede og velintegrerede piger, som måske har haft en dansk kæreste, men som nu skal giftes med en af deres "egne".

- De er oftest ret afklaret med situationen og har accepteret, at sådan er deres kultur nu engang. De vasker på en måde tavlen ren og starter på en frisk, siger Felding.

Overlæge Charlotte Wilken-Jensen, der er leder af Foreningen Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik, bryder sig ikke om, at pigerne løser et kulturelt problem med et kirurgisk indgreb.

- Jeg råder i stedet pigerne til at tage en slags p-pille. På den måde kan de planlægge, at der kommer blod på lagnet, forklarer overlægen og tilføjer:

- Operationen er egentlig en stor misforståelse. Man har sin jomfruhinde, til man dør - den bliver bare mindre tydelig.

Pillen indeholder hormonet gestagen. Pigen skal tage to om dagen i ti dage, og når hun så stopper med at tage dem, begynder hun at bløde.

Heller ikke Leif Randeris mener, at en rekonstrueret mødom nødvendigvis løser pigernes problemer, især fordi han tit ser de selvsamme piger, når ægteskabet er gået i stykker.

- Det hele starter med, at de føjer familiens ønsker og prøver med ny mødom og ægteskab at redde familiens ære. Men de er allerede blevet for danske, forklarer han. Derfor er han heller ikke tilhænger af de rekonstruerede mødomme.

- Jeg støtter ikke operationen, fordi i bund og grund ligger vi under for en hel kulturs forældede dogmer og regler i et dansk samfund, når vi tillader dem, siger Leif Randeris.

/ritzau/