Somaliere i Danmark i kontakt med pirater

Somalisk forening i Danmark skaffede »Danica White«-piraterne numre til en højtstående embedsmand i Udenrigsministeriet.

De danske søfolk fra »Danica White« overføres til den franske korvet Blaison. <br>Foto: Den franske marine Fold sammen
Læs mere

En somalisk forening i Danmark har spillet en aktiv rolle i gidseldramaet om »Danica White«, hvor fem danske søfolk i 83 dage sad fanget som gidsler af en gruppe somaliske pirater ud for Østafrikas kyst.

De danske gidsler blev frigivet onsdag i denne uge, efter at »Danica White«s danske rederi betalte løsesum for dem.

Inden da var gået knap tre måneders nervekrig mellem pirater og rederi, men det viser sig nu, at også Somalisk Forening i København under det meste af gidseltagningen var i løbende kontakt med piraterne. Foreningens formand, Abdisame Douale, fik via somaliere i Danmark kontakt til de somaliske pirater, få uger efter at de kaprede skibet »Danica White« ud for Somalias kyst og tog besætningen som gidsler.

»Vi somaliere i Danmark var bekymrede for besætningen, og vores intention var alene, at besætningen ikke måtte lide skade. Vi ved meget om vores land, og om hvordan man bedst griber en sådan situation an. Vi forklarede piraterne, at hvis de danske sømænd led overlast, kunne det skade de 18.000 somaliere, som bor i Danmark. Det var et spørgsmål om ikke at ødelægge integrationen,« siger Abdisame Douale.

Gidseltagningen på»Danica White« udviklede sig til en langstrakt nervekrig mellem pirater og rederi, der nægtede at udbetale de 8,3 mio. kr., som piraterne krævede i løsesum for gidslerne. I midten af juli, da forhandlingerne mellem de to parter var endt i et dødvande, besluttede Abdisame Douale sig for at prøve at få Udenrigsministeriet til at spille en mere aktiv rolle i konflikten. Han gav piraterne et direkte telefonnummer til Lars Thuesen, chef for Udenrigsministeriets borgerservice, som håndterede gidseltagningen.

Ubehagelig samtale
Få dage efter, 10. juli, blev Lars Thuesen så ringet op af kaptajnen på»Danica White«, Niels Nielsen, som i en halv time appellerede til Udenrigsministeriet om at gå ind i sagen og købe gidslerne fri. Men det kunne ministeriet ikke på nogen måde gøre.

»Opkaldet var led i en bevidst strategi fra piraterne om at lægge så meget pres som muligt på regeringen for at gå ind i sagen. Men al erfaring og alle vores rådgivere pegede på, at vi på ingen måde måtte bøje os og give indtryk af, at myndighederne ville betale penge. Det ville sætte mange andre danskere i fare verden over, og derfor var jeg nødt til gang på gang at afvise kaptajnen, hvilket var stærkt ubehageligt,« siger Lars Thuesen, der husker den halve times samtale med kaptajnen som den mest ubehagelige i sin karriere, fordi han var nødt til konsekvent at afvise den desperate kaptajn.

At piraterne blev udstyret med direkte telefonnumre på danske embedsmænd var noget af en streg i regning i Udenrigsministeriets strategi om kun at se til fra sidelinjen, mens pirater og rederi forhandlede.

Lars Thuesen har beskrevet piraternes strategi som koldblodig og professionel og vurderet, at de sandsynligvis fik hjælp undervejs fra somaliere i Danmark eller folk med indgående kendskab til danske forhold.

Piraterne lyttede
Abdisame Douale afviser blankt, at hans kontakt med piraterne har spillet dem ekstra gode kort på hånden under gidseldramaet.

»Det er uberettiget, hvis man anklager herboende somaliere for at hjælpe piraterne. Kun jeg var i kontakt med dem, hvilket jeg også informerede Lars Thuesen om. Piraterne lyttede til os, da vi sagde, at hvis de gjorde noget ved søfolkene, ville det skade somalierne i Danmark. Det forstod de godt og accepterede. Vi var til stor hjælp og holdt øje med dem på den måde,« siger Abdisame Doual.

De danske søfolk ventes tilbage i Danmark først i næste uge.