Som nyuddannet blev Maja bedt om at sidde på skødet af tre forskellige læger: Det er risikoen værd at stå frem

Nu melder lægestanden sig ind i sexismedebatten. En gruppe kvinder fra gruppen Uden Tavshedspligt har taget initiativ til en underskriftindsamling for at stoppe sexisme blandt læger. En af dem er Maja Holt Højgaard, der som nyuddannet læge mødte en sexistisk arbejdskultur.

En gruppe kvinder har startet en underskriftindsamling for at stoppe sexisme blandt læger. Indtil videre har 800 kvinder skrevet under. Arkivfoto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere

Inden for de første to måneder blev Maja Holt Højgaard bedt om at sidde på skødet af tre forskellige mandlige læger.

Alle tre gange var i almindelige hverdagssituationer, hvor Maja Holt Højgaard spurgte om simple ting, for eksempel om hun måtte se et program over skulderen på sin kollega. Hun blev helt paf i situationen og vidste slet ikke, hvordan hun skulle reagere.

»Hurtigt i min karriere blev jeg mødt med en sexistisk arbejdskultur. Jeg var klar over, at der findes sexisme i verden, og at der kan være den ene mandlige kollega, folk advarer om til julefrokosten. Men at det var tre forskellige mænd, der gjorde det, overraskede mig,« siger Maja Holt Højgaard i dag.

Sammen med en gruppe kvinder fra gruppen Uden Tavshedspligt har hun oprettet en underskriftindsamling for at stoppe sexisme blandt læger.

Maja Holt Højgaard, initiativtager til underskriftindsamlingen

»Jeg oplevede, at de tænkte: Det er ikke rigtig et problem, men når jeg fortalte min egen historie, sagde de: »Gud ja, jeg oplevede det her dengang.««


I skrivende stund har 800 kvinder skrevet under på brevet, siden det blev offentliggjort fredag den 19. september. Brevet skal gøre op med sexisme i lægestanden, og »et system, hvor yngre læger og studerende ikke kan sige fra over for sexisme, magtmisbrug og grænseoverskridende opførsel, fordi de frygter for karrieren«.

Underskriftindsamlingen kommer i kølvandet på de seneste ugers fokus på sexisme i mediebranchen. Talrige eksempler på sexisme og sexchikane er kommet frem, efter at TV-værten Sofie Linde ved »Zulu Comedy Galla« fortalte, hvordan hun som 18-årig praktikant i DR blev udsat for sexafpresning af en »stor TV-kanon«. Det har sat gang i en bølge, hvor flere kvinder nu fortæller om egne oplevelser med sexisme i deres arbejdsliv.

Men faktisk forsøgte Maja Holt Højgaard allerede tilbage i 2017 at gøre opmærksom på den kultur, hun mødte som helt nyuddannet læge. Sammen med en mindre gruppe kvinder samlede hun anonyme beretninger om sexisme i lægestanden.

Men hun blev mødt af skepsis fra kolleger, der ikke mente, at sexismen var et problem i hverdagen, fortæller hun.

»Jeg oplevede, at de tænkte: Det er ikke rigtig et problem, men når jeg fortalte min egen historie, sagde de: »Gud ja, jeg oplevede det her dengang.« Men alligevel blev det bagatelliseret og var meget tabubelagt, som om folk ikke var klar til at tale om det,« siger Maja Holt Højgaard, der dengang var i sin første ansættelse, hvor man som læge opnår ret til selvstændigt virke.

Maja Holt Højgaard, initiativtager til underskriftindsamlingen

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at den risiko, jeg løber ved at stå frem, er det værd, og at vi virkelig får rykket nogle hegnspæle nu. «


Bagatelliseringen dengang skete på trods af, at man havde set en bølge i nabolandene Norge og Sverige, hvor lægestanden dengang satte fokus på sexisme. Med den seneste tids sexismedebat oplever hun, at situationen er en anden i dag:

»Når Sofie Linde går ud og siger fra, så kunne vi se på debatten og dækningen af det, at Danmark var klar til at tale om det her. At det ikke kun er et problem i mediebranchen, men også i vores branche som læger,« siger 34-årige Maja Holt Højgaard.

I brevet knyttet til underskriftindsamlingen står flere læger frem og fortæller deres oplevelser med sexisme. Et eksempel lyder blandt andet:

»Jeg har oplevet en bagvagt, som kyssede mig (og andre) på halsen. Helt uden advarsel eller invitation.«

»Jeg er blevet kaldt skattepige og lille mus. En overlæge spurgte, om jeg havde problemer med hormonspejlet for tiden,« lyder et andet eksempel i brevet.

Maja Holt Højgaard håber, at det vil føre til reelle forandringer i arbejdskulturen blandt læger, så andre kvinder ikke oplever det samme, som hun gjorde dengang.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at den risiko, jeg løber ved at stå frem, er det værd, og at vi virkelig får rykket nogle hegnspæle nu. Når så mange læger nu siger: Det gider vi ikke finde os i mere, er der ingen tvivl om, at det vil ændre arbejdsmiljøet. Jeg er sikker på, at flere vil tænke mere over deres egen adfærd, og hvordan vi kan ændre kulturen i fremtiden,« siger Maja Holt Højgaard.