»Som bekendt lever Henrik Sass heldigvis endnu«

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt benyttede grundlovsdag til at erklære blokpolitikken­ for død, tog Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen æren for det.

På Broksø Gods nord for Næstved fremhævede Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale det, som han ser som en kompromissøgende og ansvarsfuld politik fra sit parti, Venstre, i oppositionen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

At dømme ud fra vejret var det en aldeles artig grundlov, der i går kunne fejre fødselsdag.

Med Broksø Gods som kulisse kunne Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, træde op på talerstolen foran lyseblå skjorter og blomstrede sommerkjoler og hylde grundloven, demokratiet, men traditionen tro også lange ud efter regeringen, der ifølge statsministerkandidaten har svigtet danskernes tillid ved at sige ét inden valget og gøre noget andet efterfølgende.

»Efterlønsreformen? Den ville blive gennemført over Henrik Sass Larsens lig,« sagde Lars Løkke Rasmussen til de fremmødte Venstre-folk.

»Som bekendt lever Henrik Sass heldigvis endnu. Og det lader endda til, at han trives. Men tilliden til politikerne har desværre lidt skade«.

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra talerstolen i Allingåbro på Djursland understregede behovet for et bredt politisk samarbejde og med stolthed i stemmen erklærede blokpolitikken for »død«, var det Løkke, der tog æren for det.

Venstre er parat til at tage ansvar, uanset om man har ministerbiler eller ej, lød budskabet.

»Derfor har vi søgt indflydelsen. Indgået aftaler med regeringen, som der er perspektiver i. Som trækker Danmark i den rigtige retning,« sagde Løkke, der anklagede S og SF for af taktiske årsager at nægte at deltage i vigtige reformer før valget.

»Efterløn. Dagpenge. Skattelettelser. Ikke én gang ville de deltage og kaldte deres modvilje mod at påtage sig blot en flig af ansvaret for dansk økonomi for blokpolitik. Nu, hvor Venstre løfter sin del af ansvaret i oppositionen, bryster man sig af at have brudt den blokpolitik, som man selv var skyld i. Det er jo os, der har brudt blokpolitikken. For første gang i mere end ti år har Danmark en samarbejdssøgende opposition.«

Uldne formuleringer

På trods af snak om tillid og kritikken af regeringens zigzag, erkendte Løkke også selv, at Venstre på en række punkter har skiftet holdning, men det var vel at mærke »ikke på kerneområder«.

Det lød »lidt uldent«, erkendte Løkke fra talerstolen, da han i et interview med TV 2 lettere presset erklærede, da han blev spurgt, om Venstre havde ændret holdning til dobbelt statsborgerskab, at der er »stor forskel« på en holdning og et standpunkt. En konklusion, der især på de sociale medier har vakt stor morskab.

»Jeg gav mig ud i finurlige, filosofiske og retoriske betragtninger om holdninger og standpunkter. Det lød helt ærligt lidt uldent,« lød erkendelsen, hvilket udløste en afdæmpet og anerkendende latter fra tilhørerne på græsset.»Venstre var ikke indstillet på at tillade dobbelt statsborgerskab før valget, men vil nu stemme for. På det punkt har vi skiftet holdning, standpunkt, synspunkt, position,« forsatte Løkke, der efterfølgende fik fuld opbakning fra tilhørerne til holdningsændringen.»Vi er jo rigtig mange, der mener det samme, så det er fint at indrømme det,« sagde Peter Mikkelsen, der havde taget plads ved et af de mange borde under den blå himmel.

»Det er helt rimeligt at skifte standpunkt, man har jo lov til at blive klogere,« sagde Lone Stefansen.

Thorning var kæk i replikken

Fra Allingåbro kunne Helle Thorning-Schmidt ikke dy sig fra en kæk bemærkning om Løkkes retorik.

»Som god socialdemokrat ved jeg, at man har et standpunkt, til man tager et nyt,« lød det. Også Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, benyttede grundlovsdagen til et angreb på Venstre i demokratiets tegn.

»I Danmark har Venstre kortsluttet den demokratiske debat i Danmark ved at nægte at lægge deres politik frem for danskerne. De vil ikke svare på helt banale spørgsmål om konsekvenserne af deres politik. Deres formand vil ikke gå på talerstolen i Folketinget og tale rent ud om, hvilken politik han vil føre, hvem der vil nyde godt af ham som statsminister, og hvem der skal betale,« sagde Heunicke, der betegnede det som mangel på respekt for folkestyret.

Kritikken prellede dog af på Venstre-formanden.

»Det er en desperat mands desperate snak. Jeg tror slet ikke, danskerne er i tvivl om, hvad der er vores politik,« sagde Løkke, efter at han var kommet ned fra talerstolen.