Solidariteten har mistet taget i folk

230.000 medlemmer har forladt LO-fagbevægelsen på ti år. Den skal markedsføre sine resultater, hvis flugten skal stoppes, mener forsker.

Solidariteten er i den grad på retur hos de danske lønmodtagere, der vender LO-fagbevægelsen ryggen i så stort antal, at de store forbund må spare millioner af kroner. På ti år har LOs forbund mistet mere end 230.000 medlemmer. Tusindvis af lønmodtagere melder sig i stedet ind i de såkaldt gule fagforeninger og deres A-kasser. Efter sidste års forbud mod eksklusivaftaler har de tværfaglige A-kasser fået mere end 35.000 nye medlemmer.

»LO-fagbevægelsen har tabt terræn i forhold til at give folk følelsen af, at de er medlemmer af et stort samfundsforandrende fællesskab. Der er ikke længere en stolthed forbundet med at være medlem af en LO-fagforening,« siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Han mener, at LO skal være langt bedre til at markedsføre sine resultater over for medlemmerne.

»LO-fagbevægelsen har masser af varer på hylderne. Det er dem, der forhandler goder som pension, barselsfond og løn under sygdom hjem via de kollektive overenskomster. Men mange folk forventer nærmest, at det er noget, de får gratis,« siger Flemming Ibsen.

LOs næststørste forbund HK har mistet 16.000 medlemmer alene i 2006. Men selvom forbundet i går offentliggjorde en spareplan på mere end 170 millioner kroner, så tror formand John Dahl, at medlemstilbagegangen kan vendes.

»Det er lykkedes at få flere elever som medlemmer i 2006. Vi skal være mere synlige og møde medlemmerne der, hvor de er,« siger John Dahl, formand for HK.BUSINESS / 4-5