Solhaven-sag har kostet kommunen dyrt

12 ansatte på bostedet Solhaven blev i januar frifundet for vold mod unge efter en årelang retssag. Solhaven endte med at gå konkurs, og Vesthimmerlands Kommune har mistet flere hundrede arbejdspladser.

Læs mere
Fold sammen

Det har kostet både Solhaven og Vesthimmerlands Kommune dyrt, at 11 ansatte på opholdsstedet samt forstanderen gennem flere år var anklaget for at have begået grov vold mod flere af bostedets unge.

I januar blev alle 12 tiltalte frifundet for anklager om blandt andet halsgreb, knytnæveslag og spark mod de unge, men under den næsten fire år lange sag endte Solhaven med at gå konkurs. Og da bostedet med den konfrontatoriske pædagogik drejede nøglen om i 2013, mistede kommunen et par hundrede arbejdspladser, skriver Politiken.

Avisen har nu undersøgt nogle af de beretninger om krænkelser begået af de ansatte mod Solhavens unge, som startede sagen. Heraf fremgår det, at de unges hjemkommuner faktisk var tilfredse med Solhaven, og at de vurderede, at de unge havde udbytte af opholdet på bostedet.

I 2011 var blandt andet Børnerådet med til at rejse kritik af Solhaven efter samtaler med to unge. Rådet indsendte en underretning til Vesthimmerlands Kommune om »unødig vold« på bostedet, men efterfølgende konstaterede den ene drengs hjemkommune, at han var velanbragt på stedet. Hjemkommunen skriver ifølge Politiken blandt andet i beretningen, at drengen »for første gang har været i hurtig og positiv udvikling socialt og fagligt«.

Det får lektor ved Aalborg Universitet Karin Kildedal, der er ekspert i anbringelse af børn og unge, til at fastslå, at hun ikke mener, at sagen mod Solhavens ansatte skulle være ført.

Hun siger til Politiken, at der er tale om »en slags justitsmord«, og at problemerne burde have været klaret gennem samarbejde mellem tilsynsmyndigheden og bostedet.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen (K) ærgrer sig over hele forløbet, når han kigger tilbage på det i dag.

»Det er et kedeligt forløb. Men det ændrer ikke på, at situationen var, som den var. Vi måtte jo anmelde det til politiet, når de unge fortalte om, at de blev udsat for det ene og det andet. Det blev vi jo nødt til at handle på,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Borgmesteren ærgrer sig især over politiet og anklagemyndighedens arbejde.

»Når de burger fire år på at køre sådan en sag, der ender med at falde fra hinanden, så er der jo for lidt bid i den, og så har de ikke lavet deres research ordentligt. Og det er ikke bare i den her sag. Vi ser mange sager, hvor folk bliver anklaget og sigtet for noget, og så går der tre-fire år med efterforskninger og retssager, og så falder tingene fra hinanden igen,« siger Knud Kristensen.

Spørgsmål: Kunne I som kommune ikke også have gjort noget i den her sag?

»Jo, men hvis situationen så havde været, at vi fik de her anmeldelser og slet ikke foretog os noget, og der så viste sig at være beviser for, at der var foregået de her ting på Solhaven, så havde det da været skandaløst. Men det er politiet, der skal lave efterforskningsarbejdet, og det har tydeligvis ikke været godt nok,« siger borgmesteren.