Solformørkelsen fra et fly: Fuldstændig fantastisk

50 personer så solformørkelsen fra et fly i 12 kilometers højde. Thomas Beck Rudbeck var blandt passagererne og anbefaler alle at tage på sådan en tur i løbet af deres liv.

Foto: Morten Dueholm.
Læs mere
Fold sammen

Solformørkelsen forbløffede mange danskere, som bevidnede det historiske vejrfænomen fra landjorden. For journalist Thomas Beck Rudbeck fra Berlingske Nyhedsbureau blev mødet med mørket en oplevelse, han sent vil glemme.

Han så solformørkelsen fra et flyvindue i 12 kilometers højde.

»Det var en fuldstændig fantastisk - ja næsten ubeskrivelig oplevelse,« fortæller Thomas Beck Rudbeck.

Han var fløjet med magasinet Illustreret Videnskab lidt tættere på begivenhedens centrum end alle andre. Magasinet havde lejet en Boeing 737 og taget 50 personer med op over skyerne for at opleve det spektakulære scenarie fra nærmeste hold.

Maskinen lettede fra Kastrup Lufthavn klokken 07.45 med kurs mod Færøerne og derfra videre mod Svalbard i Nordnorge.

Klokken 10.41 kravlede månen ind foran solen og skabte den totale solformørkelse. Thomas Beck Rudbeck var mildest talt imponeret over udsigten fra sit flysæde.

»Jeg har set billeder af fænomenet før, men det var noget helt specielt at se det med egne øjne,« siger han.

Den historiske scene på himlen varede godt og vel to minutter. Så lod passagererne champagnepropperne springe, og kaptajnen satte kurs mod København.

Om boblerne eller det smukke syn var grund til rusen, melder historien intet om, men Thomas Beck Rudbeck var så betaget af oplevelsen, at han anbefaler andre at tage samme tur.

»Det var et helt særligt syn, og det er noget, jeg synes, at folk skal unde dem selv mindst en gang i livet,« siger han.