Soldyrkere lever længere end andre

Soldyrkere lever i gennemsnit lever seks år længere, viser ny forskning blandt 4,4 millioner danskere. Kræftens Bekæmpelse kalder tallene spændende.

Foto: Bardur Eklund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker, som har været ivrige soldyrkere – og har fået såkaldt almindelig hudkræft, der er den ikke-dødelige form for hudkræft – lever i gennemsnit seks år længere end befolkningen som helhed. Det viser ny dansk forskning, der snart vil blive offentliggjort i videnskabstidsskriftet International Journal of Epidemiology, skriver Politiken.

»Gennemsnitsdanskeren - kvinder og mænd under ét - bliver i dag 80 år. Men når det gælder denne gruppe soldyrkere, kan vi altså se, at de i snit når at fejre 86-års fødselsdagen. Og at de i øvrigt har en lavere forekomst af både blodpropper i hjertet og knogleskørhed end resten af befolkningen,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Børge Nordestgaard fra Herlev Hospital, til Politiken.

Han har med tre kollegaer analyseret helbredsrelaterede data fra 4,4 millioner danskere i alderen 40 til 100 år i perioden fra 1980 til 2006.

Hvad, der er den direkte årsagssammenhæng mellem soldyrkning og fundene, kan forskerne ikke påpege.

»Men tallene som sådan lyver ikke,« siger Børge Nordestgaard, der også fortæller, at fundene i form af længere gennemsnitslevetid og lavere forekomst af blodpropper i hjertet og af knogleskørhed, viste sig at være helt uafhængige af forhold som køn, alder, om man bor i byen eller på landet, ligesom uddannelse og erhverv heller ikke spillede nogen rolle.

»Det vil være oplagt gennem en række forskningsprojekter at prøve at blive klogere på, om solen har nogle helbredsbefordrende egenskaber, vi hidtil ikke har kendt til«, siger Børge Nordestgaard og opfordrer i øvrigt til, at man skal have respekt for solen, og at ikke mindst børn og unge skal undgå solskoldninger for at mindske forekomsten af den slemme form for hudcancer, malignt melanom.

Hos Kræftens Bekæmpelse finder overlæge Inge Haunstrup Clemmensen undersøgelsen spændende.

»Den rejser en mistanke om, at der kan være en sammenhæng mellem solens stråler og de positive helbredsfund, der påvises hos gruppen af mennesker, som har haft almindelig hudkræft. Men det er bare vigtigt at holde fast i, at den ikke viser en egentlig årsagssammenhæng,« siger Inge Haunstrup Clemmensen til Politiken.

Hun mener, at en mulig forklaring kan være, at mennesker, der har råd og tid til at være meget i solen, ofte vil dyrke udendørs sport eller motion – og at de på den måde styrker helbredet.