Soldaters tavshedspligt kan ikke strammes

Formanden for Udenrigspolitisk Nævn vil have strammet jægersoldaters tavshedspligt, men juraeksperter vurderer, at det er nytteløst.

Tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, forlægger Jakob Kvist og advokat Tyge Trier fik lov til at udgive Rathsacks bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det giver ikke mening at kræve en stramning af tavshedspligten for jægersoldater og andre specialstyrker i forsøg på at undgå nye sager i fremtiden.

Det vurderer lektor Peter Viggo Jakobsen, institut for statskundskab på Københavns Universitet overfor Berlingske.dk.

På baggrund af, at Fogedretten i går ikke ville standse den omdiskuterede bog "Jæger – i krig med eliten", siger formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn Gitte Lillelund Bech (V) til Politiken.dk, at sagen giver Forsvaret anledning til eftertanke, så man undgår gentagelser. Derfor mener hun, at tavshedspligten bør strammes.

- Jeg kan ikke se, hvad Forsvaret fremover kan gøre udover det, de allerede har gjort i den aktuelle sag, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Forsvaret har allerede et regelsæt om tavshedspligt, og det er det, de har forholdt sig til ved at gå imod en udgivelse af bogen.

Heller ikke professor i procesret ved Københavns Universitet Eva Smith, mener, der kan gøres meget mere.

Til Politiken.dk siger hun, at Forsvaret har statueret et eksempel.

- De siger jo til andre, at vi er parat til at gå i retten, hvis I går for langt. Og retten har forståelse for synspunktet.

Forsvarschef Tim Sloth har udtalt, at Forsvaret ikke vil kære Fogedrettens afgørelse, fordi man vurderer, at man ikke kan nå længere ad rettens vej. Dog mener han, at bogen fortsat udgør en sikkerhedsrisiko.