Soldater overvåges af frygt for radikalisering

Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske efterretningstjenester holder et vågen øje med, om danske soldater udvikler sig radikalt eller bruger deres uddannelse i konflikter, uden at være udsendt for forsvaret.

Ifølge Jyllands-Posten er efterretningstjenesterne opmærksomme på, at ansatte fra forsvaret har færdigheder, de kan bruge i konfliktzoner, eller hvis soldaterne bliver radikaliserede.

»Derfor holder vi øje med, om der er nuværende eller tidligere ansatte fra det danske forsvar, der er rejst til konfliktzoner. Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder for eksempel radikalisering,« skriver chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, i en mail til Jyllands-Posten.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser, at man »følger problematikken tæt«.

Det er ifølge Jyllands-Posten tidligere kommet frem, at op mod 20 tidligere tyske soldater har valgt at rejse til Mellemøsten for at kæmpe under blandt andet terrorbevægelsen Islamisk Stats flag. I Frankrig er det således også kommet frem, at ti tidligere soldater er blevet radikaliseret, mens en hollandsk soldat i 2014 fortalte, at han forlod hæren for at søge mod Syrien for at træne jihadister.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), kræver på baggrund af sagen en redegørelse fra regeringen.