Soldater måske dræbt ved et uheld

Britiske og danske auditører skal efterforske hele forløbet omkring kamphandlingerne i Afghanistan d. 26. september til bunds. I et sammenstød med Taleban-styrker blev to danske soldater dræbt, og efterfølgende er der opstået mistanke om, at den danske enhed kan være blevet beskudt af en anden enhed fra den internationale ISAF-styrke.

Mikkel Keil Sørensen (tv) og Thorbjørn Ole Reese kan være faldet for skud fra deres egne. Foto: Forsvaret.dk Fold sammen
Læs mere

Mistanken går på såkaldt »friendly fire« under hele kamphandlingen. Om de to danske soldater faldt for »friendly fire« – altså beskydning fra sine allierede – står endnu helt uklart, ligesom Forsvaret i går heller ikke kunne oplyse, hvordan mistanken overhovedet var opstået.

Fast står det dog, at Forsvarets Auditørkorps snarest vil sende personel til Helmand-provinsen, hvor de sammen med britiske auditører skal efterforske hele forløbet:

»Vi må se på, hvad undersøgelserne viser, før vi kan udtale os om, hvordan hændelsen er forløbet. Det må naturligvis undersøges til bunds, om den rejste mistanke kan begrundes, og det vil alle parter bidrage til,« siger oberst Henrik Sommer, chef for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando.

»Der er mange ting, der skal undersøges for at få et afklaret billede. I kampens kaos er det svært at finde ud af, hvad der er fakta. Men når mistanken tilsyneladende kan rejses, har vi naturligvis pligt til at undersøge sagen minutiøst,« siger Henrik Sommer.

Når en »friendly fire«-situation overhovedet kan opstå, er det, forklarer Henrik Sommer, fordi de allierede enheder ligger i forskellige stillinger i terrænet: »Dermed udgør man en kraftigere enhed. Det er vigtigt, at man så har koordineret, hvor man må skyde og ikke må skyde. Men præcis hvad der er sket, hvis der er sket noget, det kan kun undersøgelserne kortlægge,« siger han.

De to omkomne soldater, 22-årige Thorbjørn Ole Reese og 24-årige Mikkel Keil Sørensen døde ifølge tidligere oplysninger som følge af en eksplosion under ildkamp med Taleban.