Soldater i Irak slås med psyken

Danske soldater i Irak har så store personlige problemer, at kun mental rekreation hos en feltpræst har forhindret hjemsendelser.

Foto: Niels Ole Qvist Fold sammen
Læs mere

Presset på de danske soldater i den danske lejr Camp Einherjer i det sydlige Irak har siden april været så stort, at en række af dem har været bragt til rekreation i Forsvarets særlige gennemgangshus i Kuwait.

Næsten daglige raket- og morterangreb har i usædvanlig grad præget den mentale tilstand hos de danske soldater, og et ophold hos bataljonens feltpræst i Kuwait har i flere tilfælde forhindret hjemsendelse.

Begrebet går under betegnelsen »gul zone« og blev opfundet i april, da raket- og morterangrebene på lejren tog til i intensitet. Kampen i Al Hartha 14. maj, hvor konstabel Henrik Nøbbe blev dræbt og flere andre blev sårede, har øget antallet af soldater, som fik brug for en pause fra Irak.

»Vi ser det som en positiv håndtering af presset. Antallet af soldater, vi har været nødt til at sende hjem, er omkring 20, hvilket er noget lavere end på tidligere hold. »Gul zone« har helt klart været et af midlerne til at undgå at sende flere hjem,« siger bataljonens presseofficer, major Lasse Nelson.

Antallet af soldater, hvis utidige hjemsendelse er blevet forhindret med mental rekreation, ligger ifølge presseofficeren på omkring en halv snes. Samtidig har feltpræsten visse dage haft 20-30 samtaler med soldater med problemer. Undersøgelser fra Forsvarsakademiet viser, at op mod ti procent af udsendte soldater kommer hjem med psykiske problemer, der kræver professionel behandling.

Feltpræst Sune Haubek er ikke i tvivl om, at presset på soldaterne er steget betydeligt i de senere måneder. Sædvanligvis har kærestesorger fyldt meget i feltpræsternes samtaler med soldaterne: »Men min fornemmelse siger mig, at på denne her mission har det ikke været så meget i fokus. Det indikerer for mig, at folk har været ekstremt pressede, når man primært tænker på sin egen sikkerhed og ikke har så meget fokus på det derhjemme,« siger han.