Soldater fra Tonga skal hjælpe danskere

I de næste år bliver soldater fra den lille ø-stat i Stillehavet en del af den britisk-ledede kampgruppe i Helmand, hvor de skal arbejde sammen med blandt andre danske tropper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan får snart selskab af 55 soldater fra øriget Tonga i det sydlige Stillehav.

Det sker, når Tongas troppebidrag i november har været gennem en indledende træning hos enheder fra det britiske flyvevåben Royal Air Force.

Tonga, der er medlem af det britiske statssamfund Commonwealth og har en fortid som britisk protektorat, har kun godt 100.000 indbyggere.

Gavmild med bidrag

Hvis Danmark skulle sende samme antal soldater i forhold til den danske befolkning på godt 5 millioner, skulle det danske troppebidrag øges fra de nuværende 750 soldater til 2.750.

I Helmand skal soldaterne fra det polynesiske kongedømme hovedsagelig påtage sig bevogtningsopgaver i de næste par år, hvor Tonga har lovet at stille tropper til de NATO-ledede styrker.

Ifølge det britiske forsvarsministerium har soldater fra Tonga tidligere samarbejdet med britiske soldater i Irak.

Gav James Cook varm velkomst

Tonga blev opdaget af den britiske opdagelsesrejsende James Cook i 1773, Landet har aldrig været koloniseret, og er i dag Stillehavets eneste kongerige.

Ø-riget blev oprindeligt kendt som Venskabsøerne, fordi James Cook fik en varm velkomst, da han ankom netop til fejringen af en større fest. Ifølge forfatteren William Mariner havde øboerne i virkeligheden til hensigt at slå Cook og hans besætning ihjel, men kunne blot ikke blive enige om en plan.