Soldater fik udygtige officerer fjernet

I flere tilfælde har soldaters mistillid til en fører resulteret i udskiftning inden afgangen til Afghanistan. Også fremtidens officerer vil uanset uddannelse blive vejet af deres soldater. Et sundhedstegn, mener militære fagforeninger.

I visse tilfælde har soldater været medvirkende til, at deres førere er blevet skiftet ud, selv lige før afrejse til Afghanistan. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menige soldater på vej til Afghanistan har i en række tilfælde næret så stor mistillid til en af deres nærmeste overordnede førere, at førerne er blevet udskiftet inden afrejsen.

I et tilfælde blev en delingsfører fra et af hærens kamptropregimenter fjernet, fordi en hel gruppe i hans deling meddelte, at de ville sige fra, hvis ikke delingsføreren, en premierløjtnant, blev udskiftet. Historien bekræftes af formanden for Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen, der selv var involveret i forløbet. I et andet tilfælde blev en sergent, der var gruppefører, udskiftet, da hans undergivne ikke ønskede at følge ham i krigshandlinger. Af hensyn til at beskytte de involverede førere tilbageholdes navnene på de pågældende regimenter.

Også formanden for Hærens Korporal- og Konstabelforening, Flemming Vinther, kender til eksempler på, at førere er fjernet efter krav fra deres undergivne. Han gætter på, at det drejer sig om en »håndfuld« tilfælde gennem den seneste halve snes år.

Netop risikoen for at blive underlagt en uerfaren eller udygtig officer er en af de største betænkeligheder, som menige soldater har givet udtryk for i en rapport om den fremtidige officersuddannelse, som rådgivningsfirmaet Cowi gennemførte sidste efterår. Frygt for »discountofficerer« uden kamperfaring og for mange akademikere uden militære færdigheder blev nævnt af de konstabler og sergenter, som blev spurgt i Cowi-undersøgelsen.

Hverken Jesper K. Hansen eller Flemming Vinther tør spå om den fremtidige officersuddannelse, som skal rekruttere en del af officerseleverne blandt akademikere med en bacheloreksamen fra et universitet eller højere læreanstalt, vil resultere i flere uerfarne officerer og i flere tilfælde af »mytteri« blandt soldater, der ikke tør følge en udygtig fører i krig.

Akademiske førere

Jesper K. Hansen tror ikke, at antallet af udygtige officerer nødvendigvis vil stige stærkt.

»Vi vil se nogle fremtidige officerer, der kan deres håndværk, uanset om de så er specialister i tandhvaler. To tredjedele af de fremtidige officerer vil desuden blive rekrutteret fra stampersonellet,« siger han. Heller ikke Flemming Vinther tror, at man vil strikke en ny uddannelse sammen, som ikke lægger stor vægt på at uddanne officerer til at løse operative opgaver.

Men de er enige om, at soldaternes oprør mod dårlige chefer er et »kolossalt sundhedstegn«, både fordi soldaterne tør, og fordi forsvarets ledelse lytter i stedet for at straffe de pågældende soldater. Soldater er også hårde ved kammerater, som ikke kan eller vil klare deres del af opgaven under kamphandlinger. Kvindelige soldater skal heller ikke regne med positiv særbehandling.

»Der står en ladeport åben for kvinder, der vil ind i forsvaret. Er de farlige og dygtige, kan de bare komme. I modsat fald siger folkene fra over for dem,« siger Jesper K. Hansen.

I nogle tilfælde er det forsvarets ledelse, der udskifter en fører inden en udsendelse i international operation, fordi vedkommende viser sig ikke at kunne løfte sin opgave.

Man lytter til soldaterne

Ansvaret for at uddanne enheder til internationale operationer ligger hos hærens 1. brigade, og her fastslår chefen, brigadegeneral Per O. Knudsen, at udskiftninger af førere forekommer, også sent i forløbet.

»Det er altid en samlet vurdering, og man lytter til alle, også til soldaterne. Hvis kompagnichefen eller eskadronchefen bliver opmærksom på, at der er samarbejdsproblemer i en enhed, som ikke kan løses, må han drage de nødvendige konsekvenser,« siger Per O. Knudsen. Han har ikke statistik over antallet af udskiftninger og af hvilke årsager, de forekommer. Men man tilstræber at undgå udskiftninger sent i forløbet før udsendelse.

Det sker også jævnligt, at man under den afsluttende certificering af et nyt hold soldater til eksempelvis Afghanistan har opdaget så alvorlige huller i uddannelsen, at man har været nødt til at inddrage reservetid inden afrejsen for at indhente manglerne. I nogle tilfælde har man pålagt et hold operative begrænsninger, så et nyt hold i Afghanistan har brugt den første tid til at efteruddanne sig fremfor at tage ud på operationer.

Efter hjemtagningen i sommer af det sidste kamptropkompagni fra Afghanistan er problemstillingen nu blevet mindre, eftersom Danmark nu kun stiller med en kampvognsdeling med tilhørende støtte til den britiske kampgruppe i Helmand.