Soldat stævner staten for krigsskader

Myndighederne siger nej til at give Balkan-veteran erstatning for krigsskader. Han går nu rettens vej.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang bliver staten slæbt i retten af en krigsskadet soldat.

Den nu 41-årig krigsveteran fra krigene på Balkan har stævnet den danske stat. ML, som han hedder, vil have rettens ord for, at hans oplevelser i krigen på Balkan har udløst den psyskiske sygdom post traumatisk stress syndrom.

Det skriver Avisen.dk, der i de seneste dage har beskrevet, hvordan eks-soldater fra krigene på Balkan har mere end svært ved at få Arbejdsskadestyrelsen til at godkende, at dere psykiske lidelser stammer fra krigen.

ML, der er tidligere konstabel, har i otte år kæmpet for at få anerkendt sin psykiske sygdom, posttraumatisk stress syndrom (PTSD), som en arbejdsskade, men indtil nu har hans kamp været forgæves.

Myndigheder uenige med læger

Myndighederne mener ikke, at de hændelser ML har været vidne til på Balkan, er så traumatiserende, at de kan have igangsat hans PTSD. Faktisk mener de slet ikke, at han lider af PTSD på trods af utallige speciallægeerklæringer og journalnotater, der siger det modsatte.

- Både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen er mildt sagt uforskammede. En ting er, at de har syltet min sag, men det værste er, at de mener at vide bedre end lægevidenskaben. Jeg håber virkelig, at dommen falder ud til min fordel, så den her stævning kan hjælpe andre, der har fået PTSD på jobbet, siger ML til Avisen.dk

Krigsveteranen vil i første omgang få den øverste lægelige instans i landet - Retslægerådet - til at give myndighederne klar besked, når det kommer til krigstraumer. Derefter vil det være op til dommerne at vurdere sagen og tage stilling til, om Ankestyrelsen stiller for strenge beviskrav.

Svar vil skabe præcedens

- Så vidt jeg ved, er den her sag den første af sin art herhjemme. Altså vil Retslægererådets svar på vores spørgsmål skabe præcedens i andre arbejdsskadesager. Og vi håber selvfølgelig, at vi får ret i, at ML er blevet psykisk syg af sit job, og at det vil gøre livet lettere for andre PTSD-ramte i lignende sager, siger soldatens advokat, Mads Krøger Pramming fra firmaet Elmer & Partnere til Avisen.dk.

I veteranforeningen Krigsveteraner & Pårørende bakker formanden ML 100 procent op, men han er skuffet over, at en stævning er nødvendig.

- Det er sørgeligt, at beviseligt syge mennesker må gå så langt for at få, hvad de har krav på. Det burde jo ikke være til debat, om en soldat er blevet syg eller ej, når flere læger uafhængigt at hinanden siger god for, at soldatens diagnose stammer fra krigen, siger Lars Christensen.

Civilstyrelsen har bevilget fri proces

ML har fået bevilget fri proces, fordi Civilstyrelsen mener, at der er en chance for, at myndighederne har fejlet i behandlingen af hans sag.

- Det her er sidste udvej for ML. Vi vil have afklaret to ting. Hvad fejler ML? Og skyldes sygdommen hans tidligere job i Forsvaret?, siger advokaten.

Sagen er endnu ikke berammet. MLs fulde navn er Avisen.dk bekendt.