Soldat dræbt af vådeskud

Tragisk uheld skyld i dødsulykke i Oksbøl. En kammerat til den afdøde skød i den forkerte retning. Uvist om alle procedurer er overholdt.

Arkivfoto af øvelse i Oksbøllejren i 2006. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Skudulykken, som skete i går eftermiddags i militærområdet ved Oksbøl, undersøges stadig af Forsvarets Auditørkorps, så det er ikke muligt at få alle omstændighederne ved ulykken, hvor en ung konstabelelev døde af et vådeskud.

Skuddet skete i forbindelse med en øvelse i skarpskydning forud for udstationering i Irak.

Oberst Peter H. Lund, chef for 2. Brigade og ansvarlig for uddannelsen af soldaterne til Irak og Kosovo fortæller i en pressemeddelelse, at en gruppe fra spejdereskadronen ved Gardehusarregimentet i Slagelse onsdag eftermiddag var i gang med at gennemføre en feltmæssig skarpskydning i terrænet.

Gruppen var delt i to hold, der rykkede frem forskudt for hinanden. Da der dukkede skydeskiver op foran dem, gik de i stilling og beskød målene.

En soldat fra det bageste hold skød ved et uheld i en retning og ramte med sit håndvåben to af sine kammerater på det forreste hold.

- Skydningen blev straks indstillet, der blev ydet førstehjælp og tilkaldt ambulance, der bragte de to soldater til Esbjerg Sygehus. Ved ankomsten var konstabelelev Kenneth Holst død, siger obersten i pressemeddelelsen.

Den sårede - en befalingsgsmand på 22 år fra samme gruppe -blev senere overført til Odense Universitetshospital, hvor han er blevet opereret. Hans tilstand er nu stabil.

Uvist om alle procedurer er overholdt

Spejdereskadronen fra Gardehusarregimentet indgår i hold 9, som bliver sendt til Camp Danevang i Irak i begyndelsen af februar.

- Den skydning, man var i gang med, har været gennemført i mere end et år, og der har været mange soldater gennem denne øvelse, som gennemføres så tæt som muligt på de vilkår, som soldaterne vil kunne møde i missionsområderne, siger oberst Peter H. Lund.

Øvelesen er ifølge ham en del af uddannelsen, der skal sikre, at soldaterne har det bedst mulige grundlag for at arbejde i de farlige områder.

For at reducere risikoen er der lavet detaljerede bestemmelser for, hvordan våben håndteres, og hvordan skydeøvelser skal gennemføres. Først med instruktion i terrænet, derefter øvelsen med løs ammunition og til sidst med skarp ammunition.

- Der foreligger endnu ikke oplysninger om, hvorvidt alle bestemmelser og procedurer er blevet overholdt. Det er det, Forsvarets Auditørkorps er i færd med at undersøge, og det vides ikke, hvornår der foreligger en rapport, siger oberst Peter H. Lund.