Solcentre får uanmeldte besøg

Siden den første danske solarielov trådte i kraft i efteråret, har alle solcentre blandt andet været forpligtet til at hænge advarselsplakater op. Nu skærper myndighederne kontrollen med centrene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den nye solarielov er alle solcenter-ejere forpligtet til at registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen og hænge advarselsplakater synligt op i alle solcentre. Men bliver det gjort? Det vil Sikkerhedsstyrelsen nu kontrollere ved at komme på uanmeldt besøg, skriver Politiken.

Ved kontrollerne skal det blandt andet tjekkes, om sol-kunderne bliver lyst på med for kraftige stråler, og om de bliver mødt med synlige advarselsplakater, når de ankommer.

»Når der er kommet en ny lov, er det selvfølgelig interessant at tjekke op på, om den bliver overholdt. Derfor kører vi en tilsynsrunde, hvor vi i første omgang kontrollerer 20 solcentre landet over med uanmeldte besøg,« siger Mette Cramon, der er kommunikationschef hos Sikkerhedsstyrelsen, til Politiken.

Hvis de 20 første besøg byder på overtrædelser af den nye solarielov, vil styrelsen blive ved med at køre tilsyn.

Hos Kræftens Bekæmpelse håber direktør Leif Vestergaard Pedersen, at der vil blive kontrolleret mange flere centre - så solarierne har en reel risiko for at blive kontrolleret, påpeger han over for Politiken.

Da Sikkerhedsstyrelsen for fem år siden kontrollerede 111 danske solarier, var det kun fire af dem, der fulgte EUs sundhedsvejledninger. I 2012 viste en ny stikprøvekontrol, at 59 procent af de tjekkede solarier havde for høj udstråling.