Solbriller behøver ikke koste en formue

Solen skinner, og vi er begyndt at tænke på sæsonens solbriller. Men du behøver ikke betale i dyre domme for at passe på dine øjne.

Foto: Simon Skipper. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Foråret gør sit indtog Danmark, og vi er begyndt at misse med øjnene mod solens stråler.

Nogle finder solbrillerne frem fra sidste sommer - andre køber et nyt par.

Går du op i design, er det en ærlig sag, men du skal ikke lænse bankkontoen, fordi du er bange for at skade dine øjne, siger Per Michael Larsen, som er optometrist og formand for Optikerforeningen.

Alle glas i Danmark er nemlig beskyttet mod det farlige ultraviolette lys, altså UV-stråler, påpeger han.

- Når du isoleret kigger på UV-beskyttelse, så er prisen ikke en afgørende faktor for, om glasset er godt nok eller ej, siger Per Michael Larsen.

Næsten alle solbriller købt i EU er UV-beskyttet. Men er man uden for EU, kan man godt finde et par, der ikke er.

Solbriller, der beskytter mod UV-stråler, er påsat et CE-mærke. Men du finder sjældent solbriller i Danmark uden dette mærkat.

Har du været under fjerne himmelstrøg og fundet et flot par solbriller, skal du dog ikke blive afskrækket fra at gå med dem, hvis du bare planlægger at spendere sommeren i Danmark.

Solen er nemlig ikke kraftig nok til at give UV-skader herhjemme, mener Jesper Skov, som er praktiserende øjenlæge og tidligere formand for Danske Øjenlægers Organisation.

- På vores breddegrader er UV-stråling ikke et problem. Det er ikke noget, det fylder i praksis, siger Jesper Skov.

Hverken optikeren eller øjenlægen oplever, at flere danskere skulle få gener med øjnene på grund af sollys i de danske forårs- og sommermåneder.

- Man skal ikke gå med solbriller, fordi det skulle være sundt. Man skal gå med dem, hvis man synes, det er smart og rart, siger Carsten Edmund, som er øjenlæge og klinisk studielektor ved Rigshospitalet.

Så selv om du måske ikke risikerer varige skader på grund af solen i Danmark, skal du i udlandet huske at passe på dine øjne.

Forskning peger nemlig på, at kraftigere eksponering for ultraviolet lys er en medvirkende årsag til grå stær og alderspletter på nethinden, kaldet AMD.

Optikerforeningen anbefaler derfor, at du husker at beskytte øjne og hud under kraftigt sollys.

/ritzau/FOKUS