Sofie har netop taget jagttegn: »Folk synes, det er megasejt«

Flere og flere kvinder melder sig på banen i et ellers mandsdomineret univers. Her kunne det tidligere være svært at blive accepteret som kvinde.

Arkivfoto: Kvinder tager i højere grad jagttegn. Sofie er en af dem, der nyder »det fede jagtliv«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom hun er højgravid, holder hun sig ikke tilbage fra at træne på skydebanen i Karup. Det skriver TV MIDTVEST.

»Det der med når man ser den her lerdue blive ramt. Det er bare sådan: Wow, det lykkedes. Det er megafedt.«

Ordene kommer fra Sofie Heilskov Nielsen fra Frederiks. Hun har netop taget jagttegn, men har endnu sin første jagt til gode med eget jagttegn.
Det håber den unge skytte på at nå at opleve, inden hun skal føde i begyndelsen af december.

»Jeg skal måske lige ud og se, om vi har et rådyr gående på vores egen ejendom, inden at jeg skal føde. Det kunne være lidt sejt,« fortæller hun.

Det fede jagtliv

Inspirationen til at gå på jagt er kommet fra kæresten og hans familie, og der er flere ting ved bobbyen, der tiltaler den kommende mor.

»Der er noget fedt i det her med, at man camouflerer sig og går ud og ser dyrene også. Det er ikke altid det der med, at man skal skyde noget, men lige så meget det at man kan gemme sig og se de her dyr hoppe rundt eller løbe rundt og være sådan helt uforstyrret.«

»Det giver en ro,« påpeger hun.

Den nye hobby sætter også sine spor på menuen derhjemme.

»Der er jo noget fedt i, at man kan skaffe sin egen mad. Det er mere bæredygtigt i de her tider, end at man bare går ned til disken og finder et eller andet.«

Fællesskabet og det at kunne tage jagthunden med er også noget, der hitter hos Sofie.

»Det der med, at man ser en hund arbejde og få vildtet op, det er også vildt givende,« fortæller hun.

Kvinderne hæver niveauet

Der er flere og flere kvinder, der tager jagttegn, og det vækker glæde Danmarks Jægerforbund.

»Hvor det tidligere var et meget mandsdomineret område, så er det også et sted, hvor kvinder er begyndt at finde ind,« fastslår Niels Søndergaard, jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund.

Han vurderer, at kvinderne er med til at hæve niveauet for, hvordan man går på jagt.

»Kvinderne er meget optaget af at gøre det rigtigt. De er meget, meget optaget af etikken og etiketten omkring jagt, og det har en positiv effekt på jagten generelt set,« siger Niels Søndergaard.

Er der ingen mænd, der synes, at det er træls, at de ikke kan få lov at have det her for dem selv?

»Det er der helt sikkert, men det er bare ærgerligt,« svarer den jagtfaglige chef.

Havde ikke nogen at spejle sig i

En anden kvinde med jagttegn er Caroline Schack fra Holstebro. Hun var første gang på riffeljagt med faderen som 11-årig, og det gav hende inspiration til at tage eget jagttegn, og det gjorde hun så for 15 år siden. Men det var i en helt anden tid.

»Det var meget specielt, da jeg tog jagttegn. Der var ikke rigtigt andre kvinder end mig, dengang,« husker hun.

Caroline Schack havde derfor ingen at spejle sig i – hverken aldersmæssigt eller kønsmæssigt.

»Jeg var aldrig rigtigt en del af holdet. Det føler jeg i særdeleshed, at jeg er nu.«

Den tidligere soldat og nuværende ambulanceredder mener, at det er på vej i den rigtige retning, nu hvor flere kvinder for øjnene op for jagt.

En mandlig jargon

I dag er under 7 % af samtlige med jagttegn kvinder. Én af dem er Sofie Heilskov Nielsen fra Frederiks. Selvom jagt stadig er domineret af mænd, mener hun, at der er plads til kvinder.

»Vi lever jo også i et meget mere moderne samfund, hvor det er blevet mere naturligt, at vi er blevet mere inkluderet, og jeg oplever, at vi er meget velkommen,« fortæller hun.

Selvom kvinderne er i mindretal, føler Sofie Heilskov Nielsen sig som en del af holdet, når hun er sammen med mænd i jagtsammenhæng.

»De er bare rigtigt gode til at lære fra sig og vil gerne vise os en masse ting, så der er masser af plads til kvinder i jæger- og jagtsammenhæng,« fastslår hun.

Så er der lige det med jargonen.

»Der er jo lidt en mandlig jargon. Der er mange mænd. Umiddelbart så har det virket meget naturligt i det miljø, jeg har været i. De laver ikke umiddelbart så meget om på jargonen.«

Har du mødt fordomme?

»Nej, man bliver taget vildt meget imod, og man bliver næsten skulderklappet, og folk synes, det er megasejt, at vi kvinder også gør det på en eller anden måde,« afrunder Sofie Heilskov Nielsen.