Sofakartofler søges til fodboldprojekt

Et dansk forskningsprojekt viser, at motionsfodbold en halv time et par gange om ugen er meget effektivt til at forebygge livsstilssygdomme. Nu udvides projektet med støtte fra fodboldforbundet FIFA.

Det internationale fodboldforbund FIFA er blevet så begejstret for et dansk forskningsprojekt om motionsfodboldens sygdomsforebyggende og sundhedsfremmende potentiale, at deres forskningsenhed F-MARC har givet 2,3 mio. kr. til yderligere videnskabelige undersøgelser.

Derfor søger Institut for Idræt på Københavns Universitet 90 kvinder mellem 35 og 45 år og 45 mænd mellem 20 og 45 år til projektets næste fase, der begynder til februar. Eneste kvalifikationskrav er, at man er i dårlig form.

»De skal have mindst én risikofaktor for at udvikle en livsstilssygdom,« siger lektor Peter Krustrup, der leder projektet sammen med professor Jens Bangsbo og dr. Jens Jung Nielsen, alle fra Institut for Idræt.

De søger simpelthen en sæk sofakartofler, der ikke har dyrket motion eller trænet i to år, og som har enten for lavt kondital, for højt blodtryk, for høje kolesteroltal, for høj fedtprocent, for slap muskulatur eller insulinresistens. »Vi vil finde ud af, hvor lidt, der skal til, for at man kan motionere sig ud af risikogruppen,« fortsætter Peter Krustrup.

Store forbedringer
Projektet startede for tre år siden og mere end 100 motionsfodboldspillere fra FC Zulu, Hjemløselandsholdet, serie 5-holdet fra Frederiksværk og Vanløses old boys-hold har deltaget. På baggrund af resultaterne, der viste, at fodbold er en alsidig og effektiv træningsform for en bred målgruppe, blev det besluttet at udvikle et videnskabeligt træningsforsøg, som to hold mænd mellem 20 og 40 år gennemgik.

»De var sammensat ligeligt af 13, der spillede fodbold, 13 der løb lange løbeture og en kontrolgruppe. De motionerede en time tre gange om ugen i tre måneder, og allerede efter fire uger var der store gevinster både med hensyn til konditallet, fedtprocenten, fedtforbrændingen og insulinfølsomheden. Efter tre måneder var der endnu bedre resultater på disse områder, og desuden var blodtrykket faldet, muskelmassen blevet større, og LDL-kolesteroltallet faldet. På flere områder var fremgangen større for dem, der spillede fodbold, end for løberne, men vi var imponerede over de store forbedringer, alle opnåede på så kort tid,« siger Peter Krustrup.

Nu også for kvinder
Imponeret blev forskere over hele verden også, da resultaterne blev fremlagt på en videnskabelig kongres i Bristol i England, og herfra nåede videre til FIFA, der spurgte, om de måtte støtte det kommende projekt, hvor både kvinder og mænd skal deltage.

»For kvindernes vedkommende vil vi især undersøge, om de kan sænke blodtrykket og styrke knoglerne ved at spille fodbold, og om det er bedre end at løbetræne. Når det gælder mændene, vil vi især undersøge, om én gang intensiv træning på 60 minutter eller to gange 30 minutter om ugen er nok, eller om man kan specificere anbefalingerne til hvor megen – eller lidt – motion, hver enkelt skal dyrke.

Mændene kommer enten til at styrketræne eller spille fodbold, det afgøres ved lodtrækning. Alle skal træne to gange om ugen i fire måneder her på instituttet på Østerbro,« siger Peter Krustrup, der af FIFA er udpeget til at være koordinator på et internationalt projekt til næste år. Det omfatter bl.a. fodbold for overvægtige kvinder i USA og firmamotion i en række banker i Schweiz.

I 2009 udvides projektet til Japan og Brasilien.