Søvnforskere anbefaler ny funktion til iPhone

Den nye Night Shift-funktion til iPhone ændrer det blå lys i telefonen til en varmere rødlig farve. Det kan hjælpe dig til at sove bedre.

Night Shift høster positive reaktioner fra søvnforskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Over halvdelen af danskerne tjekker deres smartphone, lige inden de skal sove, og det kan gå ud over nattesøvnen.

Det blå lys fra telefonen minder nemlig så meget om dagslys, at det får din hjerne til at tro, at den skal være vågen.

Det prøver it-giganten Apple nu at afhjælpe med deres nattilstand "Night Shift", der er blevet frigivet med den nye iOS 9.3 softwareopdatering.

Og Night Shift høster positive reaktioner fra søvnforskere.

- Jeg er meget glad for det, de har gjort, siger Paul Gringas, søvnforsker ved Evelina Børnehospital i London til Forbes.

Paul Gringas står bag et stort studie af den negative effekt af blå lys fra telefoner, tablets, computere og tv. Han mener, at den nye Night Shift-funktion kan bidrage til at forbedre folkesundheden, fordi dårlig søvn er forbundet til en lang række livsstilssygdomme.

- Små tiltag, som når ud til mange mennesker, er det, der skal til for at forbedre folkesundheden. Det vil denne funktion opnå, siger han til Forbes.

En amerikansk undersøgelse fra 2015 har vist, at fire timers blåt lys fra skærme inden sovetid gør, at vores krop udskiller 55 procent mindre af det søvnfremmende hormon melatonin.

Når man slår Night Shift til på sin telefon eller iPad, ændrer det blå lys i skærmen sig til et varmere lys i en orangerød farve. Man kan indstille funktionen til at ændre lyset automatisk fra solnedgang til solopgang eller selv indstille sine sengetider manuelt.

Jens Hannibal, der er rytme- og søvnforsker på Bispebjerg Hospital, har også kastet et blik på den nye nattilstand.

Han mener, at det kræver en test af det orangerøde lys for at bedømme, hvordan Night Shift påvirker kroppens biologiske ur. Men han er optimistisk.

- Umiddelbart ser det ud til, at funktionen formår at filtrere det blå lys i skærmen væsentligt fra og erstatte det med gule-røde farver. Det er positivt. Det virker til, at Apple har tænkt sig om, siger han.

Jens Hannibal tror, det er sandsynligt, at man kan forbedre nattesøvnen ved at bruge Night Shift.

- Jeg vil bestemt anbefale folk at bruge funktionen. Hvis man ikke kan lade sin device ligge, efter man er gået i seng og bliver generet af den lysmængde, der kommer fra telefonen, så er det helt klart værd at prøve, siger han.

Den danske søvnforsker har tidligere testet søvn-appen Twilight til Android, som med sikkerhed kan hjælpe på nattesøvnen, fordi lyset er tydeligt rødt, siger han.

Fakta: Sådan får du et varmere lysskær fra din smartphone:

- Det kræver en Android-telefon med app'en Twilight eller iPhone-modellen 5s eller en nyere Apple-telefon med iOS-opdateringen 9.3 for at benytte den nye funktion Night Shift.

- For tablets kræver det en iPad mini 2 eller nyere, en iPad Air eller nyere eller en iPad Pro.

- Hvis du vil sikre det rette lys på din computer, kan du hente programmet f.lux. Det er gratis og kører på både Windows og Mac.

- iOS 9.3-opdateringen byder også på en bedre integration mellem Apple Watch og Health-appen, en ny uddannelses-app ved navn Classroom samt muligheden for at bruge kodeord til Noter.

/ritzau/FOKUS