Søvndal på sprængfarligt besøg i Israel

Efter flere forsøg er det nu lykkedes den danske udenrigsminister at få Israel til at finde tid til et besøg. Søvndal vil samtidig lægge vejen fordi de palæstinensiske områder. Før Søvndal aflægger Kronprinsen visit i Israel.

Destination Israel: Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har efter flere tilløb nu fået en aftale om at besøge Israel på plads. Det sker i november. 30. oktober forventes kronprins Frederik at aflægge et éndages besøg i forbindelse med 70-året for redningsaktionen for de danske jøder under den tyske besættelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM/KØBENHAVN: Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) skal i næste måned på sit første besøg i det mellemøstlige minefelt – Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre.

Turen har ifølge Berlingskes oplysninger været planlagt længe, og flere datoer har været på bordet. Men den israelske regering under premierminister Benjamin Netanyahu har ikke kunnet afsætte tid til besøget.

Det skyldes ifølge diplomatiske kilder herhjemme og i Israel ikke alene, at Netanyahu har haft ekstra meget at se til, fordi han også har varetaget posten som udenrigsminister. Udsættelsen hænger også sammen med, at Israel ville afvente, om Søvndal fortsat var Danmarks udenrigsminister efter regeringsrokaden tidligere på året.

Det bekræftes af, at Netanyahu har haft tid til at få besøg af adskillige andre europæiske ministre.

»Temperaturen på forholdet (mellem Danmark og Israel, red.) var højere for nogle år siden,« som en israelsk embedsmand, der ønsker at være anonym, udtrykker det.

»Danmark bidrager konstruktivt, men tonen og erklæringer på nogle emner er lidt anderledes, end vi har været vant til med tidligere regeringer,« som kilden diplomatisk formulerer det.

Ifølge den israelske regering skyldes det køligere forhold i høj grad »udenrigsministerens personlighed og syn på situationen i regionen og mellem israelere og palæstinensere«. I israelsk optik er det »næsten alene Søvndal, der navigerer udenrigsministeriet«.

Pres på begge parter

Villy Søvndal, der besøger Israel og de palæstinensiske områder sammen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R), vil bruge besøget til at lægge pres på begge parter i den årtier lange konflikt.

»Jeg vil gøre regeringens klare støtte til fredsforhandlingerne klar, lægge pres på parterne for at fortsætte og undgå tiltag, der kan bringe forhandlingerne i fare, samt støtte dem i de svære valg og forhandlinger, der ligger forude,« lyder det fra Villy Søvndal i en skriftlig kommentar fra et besøg i Tyrkiet.

»Som jeg også har talt med USAs udenrigsminister John Kerry om et par gange, så er der en vigtig rolle for EU og Danmark med at understøtte processen. Vi er nødt til at forbedre palæstinensernes levevilkår og styrke deres tro på en bedre fremtid, og der bistår vi eksempelvis ved at øge vores bistand til blandt andet statsopbygning til 250 mio. kroner årligt. I forhold til israelerne skal både vi og palæstinenserne lytte til de israelske bekymringer for sikkerheden. Men sikkerhedsaspektet må på den anden side ikke bruges til at undlade et konkret israelsk engagement i fredsforhandlingerne,« fastslår Villy Søvndal.

Fra israelsk side forventer man at drøfte to sager vedrørende den israelsk-palæstinensiske konflikt. I Israel er det blevet bemærket, at Søvndal har sat sig i spidsen for en debat om mærkning af varer fra bosættelser i den besatte Vestbred, og samtidig vil november være sidste udkald for at påvirke de såkaldte »retningslinjer«, der fra januar vil gøre samarbejde mellem EU-systemet og den israelske regering afhængig af en israelsk underskrift på, at samarbejdet ikke vedrører israelske aktiviteter i de besatte områder. Det rammer lige ned i en betændt politisk debat i Israel, hvor man politisk i stadig højere grad har indlemmet bosættere og bosættelser som en både symbolsk og reel del af selve Israel. I de igangværende fredsforhandlinger har den israelske regering offentligt afvist på nogen måde at lade drøftelser om grænser tage udgangspunkt i 1967-grænser.

»Jeg kan ikke sige, at jeg er glad for den danske holdning omkring mærkning af bosættervarer. Vi håber, at vi under besøget kan give udenrigsministeren en bedre forståelse for Israels vanskeligheder og udfordringer,« siger en centralt placeret kilde.

»Omkring retningslinjerne forventer vi, at Søvndal vil overbringe en særlig besked til EU om, at man i København ønsker at se en fortsættelse af EUs samarbejde med Israel. I Danmark bør man forstå, at et forhold til Israel ikke bare drejer sig om konflikten,« understreger den israelske kilde.

Ifølge Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er der ingen tvivl om, at det dansk-israelske forhold er blevet mere anstrengt under den nuværende SRSF-regering, der ligefrem gik til valg på et løfte om dansk anerkendelse af en palæstinensisk stat.

»Den nuværende regerings kritik af Israel er mere udtalt, end den har været under tidligere regeringer herhjemme. Blandt andet har Danmark med udenrigsminister Villy Søvndal i spidsen været helt i front med mærkning af varer fra de israelske bosættelser. Derfor er det dansk-israelske forhold ikke så varmt, som det har været,« siger Helle Malmvig, der omvendt understreger, at Danmarks politik over for palæstinenserne har været mere imødekommende under Villy Søvndal og den nuværende regering.

»Jeg er sikker på, at Villy Søvndal vil blive mødt med åbne arme af palæstinenserne,« siger Helle Malmvig.

Royalt besøg

Åbne arme kan kronprins Frederik med sikkerhed forvente, når han som det første medlem af den danske kongefamilie kommer på besøg i Israel 30. oktober. Anledningen til besøget er 70-året for redningsaktionen for de danske jøder, der er en del af undervisningen i israelske skoler.

Også for kongelige kan Israel være lig med politisk spænding: Det svenske kongepar har aldrig besøgt Israel på grund af manglen på en israelsk undskyldning for jødiske terroristers drab i 1948 på den svenske FN-forhandler Folke Bernadotte. Han var medlem af det svenske kongehus og via afdøde dronning Ingrid beslægtet med det danske kongehus.

Den årsag er aldrig officielt blevet nævnt, men betragtes i politiske og diplomatiske kredse som »et uofficielt faktum«.