Søvndal orienterer om gidselsag

Udenrigsminister Villy Søvndal orienterer torsdag morgen Udenrigspolitisk Nævn om gidselsagen fra Somalia. Blandt andet ventes Ekstra Bladets rolle i sagen at blive drøftet.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF), forsvarsminister Nick Hækkerup (S) måtte tirsdag eftermiddag afbryde et møde i Udenrigspolitisk Nævn for officielt at bekræfte, at de to danske og fire filippinske søfolk var blevet frigivet efter 838 dages tilfangetagelse i Somalia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag morgen har udenrigsminister Villy Søvndal (SF) indkaldt Folketingets Udenrigspolitiske Nævn til et ekstraordinært møde.

På dagsordenen er forløbet omkring gidselsagen fra Somalia, hvor to danske og fire filippinske søfolk sad fanget i et 838 dage langt mareridt. Desuden ventes medlemmerne at skulle diskutere Ekstra Bladets rolle i den langstrakte gidselsag.

Fra både Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis-medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn lød der onsdag udsædvanlig skarp kritik af at Ekstra Bladet, som på trods af myndighedernes anmodninger har haft massivt fokus på gidselsagen.

Søren Espersen (DF) kalder Ekstra Bladets kampagne vulgær, urimelig og deprimerende.

»Vi har fået de løbende informationer også direkte fra udenrigsministeren og Udenrigsministeriets Borgerservice. Jeg har den klare forståelse fra eksperterne, at hver gang, der har været skrevet om gidslerne på forsiden eller på spisesedler, så har det forhindret en løsning eller skubbet den længere væk,« siger Espersen.

Han mener, at Ekstra Bladets kampagne har fået piraterne til at stille helt urealistiske krav til løsesummen, som er endt på et »anseeligt millionbeløb«:

»Jeg er ikke tvivl om, at det den højeste pris nogensinde. Det tilskriver jeg alene omtalen,« siger Søren Espersen.

Men har du konkret viden om, at piraterne har presset prisen i vejret på grund af medieomtalen?

»Det vil jeg ikke ind på.«

Krav til løsesum var lave i begyndelsen

Ekstra Bladet har løbende skrevet om gidseltagningen siden dens begyndelse i januar 2011. I sommeren 2012 lancerede avisen en kampagne for at presse på for gidslernes frigivelse. Siden da har der været daglig dækning af Søren og Eddy - stik imod myndighedernes anmodninger om at pressen holder sig fra at omtale gidselsagerne.

Efter to måneder i fangenskab - i marts 2011 - krævede piraterne 'kun' ca. tre mio. kr. i løsesum, oplyser rederiet Shipcrafts direktør, Claus Bech ifølge Ekstra Bladet. Rederiet blev dog af deres rådgiver rådet til at afslå kravet, og sådan blevet det.

Ifølge Claus Bech har piraterne alt i alt stillet 12-15 bekræftede krav af vidt forskellig størrelse til løsesummen. Det højeste lød på omkring 200 millioner kroner, men den endelige sum endte ifølge Berlingskes oplysninger på omkring 39 millioner kroner.

Havarikommission ind i sagen

Aftalen mellem Shipcraft og piraterne faldt på plads for godt en uge siden. Pengene blev kastet ud fra et fly over Somalia, og tirsdag blev gidslerne sat fri og fløjet til det danske skiv samlet op af det danske krigsskib Ivar Huitfeldt. De blev tilset af læger, modtog krisehjælp og er sikret hjemtransport og læge- og psykologhjælp.

Den endelige løsesum er ifølge Shipcraft den højeste, der er udbetalt for danske søfolk.

Den Maritime Havarikommission skal nu undersøge forløbet op til kapringen. Derefter vil regeringen se på, om der er behov for yderligere opfølgning, oplyser erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF).